Experți, despre scenariile posibile după alegerile legislative din Italia
-
05 Martie 2018 17:36
Italienii au votat duminică pentru forțele de dreapta și antisistem, fără însă ca acestea să obțină o majoritate absolută, potrivit primelor informații, care lasă să se întrevadă mai multe scenarii posibile, potrivit experților, relatează AFP.
Așa cum anunțaseră sondajele, coaliția formată din Forza Italia (FI, centru-dreapta) a lui Silvio Berlusconi și Liga Nordului (extrema-dreaptă) a lui Matteo Salvini a obținut circa 37% din voturi, potrivit rezultatelor parțiale după numărarea a 90% din buletinele de vot.
Spre surprinderea generală însă, Liga a obținut 18% din voturi, mult peste Forza Italia (14%).
Dată fiind complexitatea sistemului electoral, care combină votul proporțional și cel majoritar, este încă prea devreme pentru a se cunoaște rezultatul acestor voturi în ceea ce privește numărul de deputați și senatori, însă o majoritate absolută pare puțin probabilă. Dacă acesta va fi cazul, cu siguranță Matteo Salvini va revendica conducerea coaliției și a unui eventual guvern, chiar dacă nu există nicio garanție că Berlusconi se va ține de cuvânt și îi va ceda conducerea.
Guvernul 5 Stele
Mișcarea 5 Stele (M5S), populistă, născută în 2009 din vechea clasă politică, a devenit primul partid din țară, cu 32% din voturi, ceea ce este însă insuficient pentru a obține o majoritate în parlament.
O alianță „antisistem” între M5S și Liga pare a fi singura care ar putea obține această majoritate, chiar dacă ea dă fiori reci Bruxellesului. Liderii celor două formațiuni au respins până acum această posibilitate.
O altă opțiune ar fi lansarea de negocieri cu Partidul Democrat (PD, centru stânga) și cu micile partide de stânga. Pentru a fi posibil acest lucru, Matteo Renzi, care a jurat să nu facă vreodată o alianță cu 'extremiștii', ar trebui să cedeze conducerea PD altcuiva. Astfel de discuții au avut loc în 2013, fără a se ajunge la un acord. M5S s-a schimbat însă și Luigi Di Maio s-a arătat mai deschis către dialog. Mai mult, cu 19% din voturi, PD nu se mai află într-o poziție de forță.
Marea coaliție
Bruxellesul și piețele financiare au mizat pe un fel de „mare coaliție”, după modelul german, între FI și PD, cu sprijinul grupurilor mai mici 'eurofile' și chiar al unor „dezertori” ai Ligii.
Însă cifrele disponibile în prezent nu par să arate o astfel de posibilitate.
Potrivit estimărilor mass-media pe baza rezultatelor încă parțiale de luni dimineață, PD ar avea doar 107 deputați și FI 102: chiar cu participarea partidelor mici, care nu au avut rezultate prea bune la scrutinul de duminică, totalul este încă departe de majoritatea necesară de 316 deputați.
Fără majoritate parlamentară
Fără obținerea unei majorități, președintele Republicii, Sergio Mattarella, va trebui să lase în funcție actualul guvern al lui Paolo Gentiloni (centru stânga), care nu are nevoie de votul de încredere al noului parlament pentru a gestiona problemele curente.
Totuși, procedura va necesita timp. Cele două camere se vor întruni pentru prima dată pe 23 martie pentru a-și alege președinții și pentru a constitui grupurile parlamentare. Doar atunci Mattarella va începe consultările.
Nu ar fi o surpriză pentru Italia care a învățat să trăiască în incertitudine: mai mult de 60 de guverne au existat de la proclamarea Republicii în 1946