Experți, despre Rezoluția ONU: Este un demers care nu prea are efecte practice și unele lucruri sunt spuse cu jumătate de voce
-
25 Iunie 2018 13:14
Rezoluția ONU privind retragerea trupelor ruse din stânga Nistrului este una pozitivă, dar acest demers nu prea are efecte practice ci doar simbolice, consideră unii analiști politici. Ei mai atrag atenția că în rezoluție unele lucruri sunt spuse cu jumătate de voce.
Rezoluția Adunării Generale a ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova este un demers bun din punct de vedere simbolic și politic, spune directorul IDIS „Viitorul”, Igor Munteanu. El subliniază însă că în rezoluție nu se regăsesc anumite elemente importante.
„Diplomații moldoveni trebuie să fie în continuare fermi să să aibă o poziție netranzacțională. Pe de altă parte rezoluția cuprinde și anumite lucruri care sunt spuse cu jumătate de voce. În primul rând se vorbește puțin că misiunea de pacificare rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu se conformează nici unor indicatori internaționali de pacificare(...) Nu se spune de asemenea în această rezoluție faptul că trupele militare rusești continuă exercițiile militare comune cu trupele transnistrene, le înarmează, le echipează, le conduc, le finanțează și asta constituie de asemenea un factor grav în securitatea Republicii Moldova. Cursul care este dat de acțiune diplomatică la New York este pozitiv în general, este necesar”, a subliniat Igor Munteanu.
Analistul politic Vlad Țurcanu consideră că această rezoluție comportă mai mult elemente simbolice, decât practice. „În plus, cred că acest demers diplomatic a fost perceput de actuala guvernare ca o lovitură de imagine importantă pentru a acredita ideea în Occident că este o victimă a Federației Ruse. Deci, dacă nu e pro-rusă, această grupare politică care conduce Republica Moldova, ar însemna că este pro-europeană și democratică, nu? Însă, îndărătul retoricii sale împotriva armatei rusești din stânga Nistrului, actuala guvernare desfășoară acțiuni economice cu structuri economice ale Federației Ruse din stânga Nistrului și înțelegeri dăunătoare pentru suveranitatea R. Moldova, încheiate cu administrația separatistă. Mă refer aici la acele protocoale încheiate anul trecut, care vădit dezavantajează pozițiile Chișinăului față de Tiraspol. În timp se va vedea că aceste protocoale vor pune plumb în picioare Republicii Moldova la viitoarele negocieri”, a declarat Vlad Țurcanu.
Amintim că la sfârșitul săptămânii trecute, Adunarea generală a ONU a adoptat proiectul de rezoluție propus de Chișinău privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană a Republicii Moldova cu 64 de voturi pentru, 15 împotrivă și 83 de abțineri.