Experți despre retragerea imunității deputaților Partidului Șor: Nu este deloc întâmplătoare perioada în care au parvenit solicitările procurorului general

  • 22 Martie 2021 12:58
Experți despre retragerea imunității deputaților Partidului Șor: Nu este deloc întâmplătoare perioada în care au parvenit solicitările procurorului general

Parlamentul se întrunește astăzi cu începere de la ora 16.00 pentru a examina demersurile procurorului general privind retragerea imunității deputaților Partidului Șor Denis Ulanov și Petru Jardan. Demersurile procurorului general privind ridicarea imunității celor doi deputați este comentată diferit de analiștii politici. În timp ce unii sunt de părere că este vorba de influențe politice sau reglări de conturi, alții consideră că poate fi vorba de un progres în dosare de rezonanță.

În opinia analistului politic Nicolae Negru, nu este deloc întâmplătoare perioada în care au parvenit solicitările procurorului general privind ridicarea imunității parlamentare a celor doi deputați. El susține că ar putea fi vorba despre unele reglări de conturi între politicianul fugar Ilan Șor și controversatul om de afaceri Veaceslav Platon și că ar avea un substrat politic.

E o luptă între Platon și Șor cum spun unii? S-ar putea. Platon are o influență la Procuratură, este prieten cu procurorul general. Din păcate, până acum procurorul general nu a demonstrat că este independent și se află în afara politicului. Ipotezele despre implicarea politicului în această acțiune a procurorului general sunt plauzibile.

Analistul Victor Ciobanu amintește că într-adevăr există dubii în privința independenței procurorului general. El însă admite că solicitările privind retragerea imunității celor doi deputați ar putea avea, totuși, legătură doar cu evoluția anchetei în dosarele de rezonanță precum jaful bancar. Totodată, Victor Ciobanu atrage atenția că doar ridicarea imunității nu înseamnă și condamnarea celor vinovați.

Până la urmă ridicarea imunității nu înseamnă un lucru prea important. Am mai văzut în actualul parlament ridicarea imunității unor deputați,, ca până la urmă procesul judiciar să ajungă în impas și nu se întâmplă nimic. Vreau să sper că odată și odată asemenea proceduri vor fi continuate de procese echitabile și eventuale condamnări.

În privința lui Denis Ulanov, procurorii susțin că au acumulat probe pertinente și concludente privind implicarea sa în frauda bancară, iar Petru Jardan este bănuit de abuz în serviciu în proporții deosebit de mari în procesul de concesionare a Aeroportului Chișinău. Cei doi se declară nevinovați.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău