Experți, despre modul în care a fost gestionată criza COVID-19 în R.Moldova: Cu regret, a dominat politicul. Am văzut o inconsecvență în mai multe mesaje publice, acțiuni, domenii de activitate care le-au făcut instituțiile

  • 23 Septembrie 2020 14:11
Experți, despre modul în care a fost gestionată criza COVID-19 în R.Moldova: Cu regret, a dominat politicul. Am văzut o inconsecvență în mai multe mesaje publice, acțiuni, domenii de activitate care le-au făcut instituțiile

Pandemia de COVID-19 a demonstrat cât de vulnerabil este sistemul de sănătate din Republica Moldova. Totuși, grație lucrătorilor medicali s-a reușit de a face față numărului mare de pacienți infectați, chiar dacă la început, nu aveau suficient echipament medical. Opinia a fost exprimată în cadrul unei dezbateri organizate de către Asociația pentru Democrație Participativă ADEPT privind eficiența gestionării crizei de COVID-19 în Republica Moldova.

Experta în probleme de sănătate publică, Ala Tocarciuc, susține că, deși, autoritățile au întreprins mai multe măsuri pentru prevenirea și controlul răspândirii infecției COVID-19, acestea nu au fost de fiecare dată eficiente. O dovadă este și faptul că Republica Moldova se află în topul țărilor din Europa după numărul de cazuri de infectare raportat la numărul de locuitori. Acțiunile de combatere a răspândirii infecției au fost zădărnicite și de implicarea factorului politic, susține Ala Tocarciuc.

„Criza a fost determinată de o urgență în sănătate publică, deci, rolul principal în gestionarea acestei crize ar fi trebuit să aparțină Ministerului Sănătății și specialiștilor. Cu regret, și în țara noastră a dominat politicul. Politicul a încercat să folosească această criză și s-a implicat în gestionarea acestei crize pentru a urmări niște scopuri politice. În regulamentele comisiilor pentru gestionarea crizei nu a fost specificat o rată minimă de specialiști în sănătate dacă este vorba despre o criză de sănătate. Dacă avem criză în sănătate ar trebui cel puțin  30% sau chiar 50% din membrii acestor comisii să fie specialiști din domeniu de sănătate. La noi, nu a fost la început niciun medic după aceea a apărut cineva din medici și aceasta a provocat tensiuni, inclusiv, în societate”, a subliniat experta. 

Și consilierul juridic al Centrului de Rezurse Juridice din Moldova, Ion Guzun observă inconsecvență din partea instituțiilor statului în gestionarea pandemiei de COVID-19. Rolul cel mai important în controlul infecției l-au jucat, însă, lucrătorii medicali, susține expertul.

„Cert, noi am văzut o inconsecvență în mai multe mesaje publice, acțiuni, domenii de activitate care le-au făcut instituțiile. Instituțiile statului au reacționat, cumulativ, pe o notă de șase, dar cu siguranță instituțiile medicale ar merita un zece cu plus. Vorbesc la nivel de medici, felceri care au fost puși în fața faptului că nu aveau echipament de protecție. Eu cred că această pandemie le-a dat de înțeles, atât medicilor, cât și pacienților,  care cu regret au trecut prin acele locuri-focare în care s-au tratat, că totuși pericolul corupției care a fost până acum, în care s-au trucat diferite achiziții publice, ne-au afectat pe noi foarte mult pentru a avea un sistem medical calitativ”, a declarat Ion Guzun. 

Experții au monitorizat, în total, 15 instituții de stat implicate în gestionarea pandemiei de COVID-19.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
26,24
Câțiva nori
Umiditate:69 %
Vint:2,06 m/s
Tue
24
Wed
25
Thu
25
Fri
26
Sat
26

Curs oficial BNM 24 Mai 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 21.6495 0.0123
USD 17.7143 -0.0284
RON 4.3942 0.0033
UAH 0.6459 0.0001
RUB 0.2412 0.0002
Arhivă Radio Chișinău