EXPERȚI, despre demersul lui Bolea: CSM nu are niciun drept să ridice mandatele judecătorilor constituționali
-
30 Aprilie 2020 12:56
Demersul depus de deputat socialist Vasile Bolea, președinte al Comisiei juridice a Parlamentului, la Consiliul Superior al Magistraturii împotriva a trei judecători ai Curții Constituționale nu are nicio valoare juridică, subliniază experții. Ei notează că CSM nu are niciun drept să ridice mandatele judecătorilor constituționali, aceasta fiind atribuția instituțiilor care i-au delegat.
Vasile Bolea a depus ieri o sesizare la Consiliul Superior al Magistraturii în care cere să fie retrase mandatele a trei judecători constituționali - Liuba Șova, Nicolae Roșca și actuala președintă - Domnica Manole. Vasile Bolea susține că aceștia și-au încălcat jurământul, divulgând în august anul trecut informații de la procedura de alegere a fostului președinte al instituției, Vladimir Țurcan.
Experții spun că acest demers nu poate fi examinat de CSM, deoarece Consiliul nu are nicio atribuție cu activitatea Curții Constituționale și a judecătorilor constituționali. Curtea Constituțională este o instituție autonomă care nu face parte din sistemul judecătoresc, astfel încât demersul lui Vasile Bolea este fără rost și, mai degrabă, politic decât juridic, a comentat pentru Radio Chișinău fostul judecător la Curtea Constituțională, Nicolae Osmochescu.
Și președintele Centrului De Resurse Juridice, Vladislav Gribincea, notează într-un comentariu că, în conformitate cu legislația, mandatele judecătorilor constituționali pot fi ridicate doar cu votul majorității membrilor Curții. Totodată, el atrage atenția că sesizarea a fost depusă acum pentru presupuse încălcări comise în vara anului trecut.
Socialistul Vasile Bolea a depus sesizarea perspectivă la scurt timp după ce judecătorii Curții Constituționale l-au demis din funcția de președinte pe Vladimir Țurcan, fost deputat socialist, după o discuție a acestuia cu Igor Dodon, care a fost comentată de opoziție și unii experți drept o dovadă a lipsei de independență a acestuia.
Schimbarea conducerii Curții a provocat critici din partea PSM și a lui Igor Dodon, iar instituția a difuzat acum două zile o declarație a judecătorilor în care consideră acuzațiile ca nefondate și care prezintă pericol pentru funcționalitatea democrației și a statului de drept.