EXPERȚI, despre declarațiile lui Igor Dodon privind ajutorul oferit de UE în vreme de pandemie: Sunt manipulatorii și de neiertat. Vor răci și mai mult relațiile Chișinăului cu Bruxellesul

  • 10 Aprilie 17:28
EXPERȚI, despre declarațiile lui Igor Dodon privind ajutorul oferit de UE în vreme de pandemie: Sunt manipulatorii și de neiertat. Vor răci și mai mult relațiile Chișinăului cu Bruxellesul

Declarațiile președintelui Igor Dodon cu referire la partenerii din Uniunea Europeană, care nu ne-ar ajuta în vreme de pandemie, sunt manipulatorii și de neiertat. Experții în politică externă susțin că aceste declarații vor răci și mai mult relațiile Chișinăului cu Bruxellesul. Detalii are Cristina Popușoi.

În videoblogul său săptămânal, președintele Igor Dodon a declarat că Republica Moldova primește ajutor real doar de la China, Rusia, Turcia și SUA, iar Uniunea Europeană doar face promisiuni frumoase.

„Am auzit declarații că vor să ne ajute și cei din UE. Sper că acest lucru se va întâmpla în timpul apropiat. Știu că premierul și ministrul de Externe au avut discuții cu cei din UE și sperăm că vom primi ajutor din partea Bruxellesului. Ei au făcut declarații că sunt gata să ajute țările din Parteneriatul Estic... Frumoase declarații. Sumele declarate sunt mari, dar sperăm că R. Moldova va primi ajutor și din partea UE”, a declarat Igor Dodon

Asta în contextul în care partenerii din blocul comunitar au alocat pentru statele din Parteneriatul Estic, inclusiv Republica Moldova, care va primi 87 de milioane de euro. Experții consideră declarațiile lui Dodon drept impardonabile, care antagonizează societatea. Expertul Transparency International, Veaceslav Negruță.

„De fapt, orice ajutor sau atenție sub formă de ajutor umanitar, material sau financiar sunt binevenite în astfel de situații în special în astfel de state cum e Republica Moldova, un stat mai slab din punct de vedere economic și prost guvernat. Declarația de azi nu este nouă, e din șirul de atacuri admise de președintele Igor Dodon în adresa partenerilor noștri de dezvoltare, acelor parteneri care pe parcursul multor ani au fost alături de R. Moldova, prin varii proiecte și programe. Este regretabil că președintele Dodon reduce la zero ajutorul și efortul oferit de UE, făcând trimitere precum că e doar o declarație și să vedem când vor veni ajutoarele. Pe de altă parte, prin contrapunere, președintele aduce plecăciuni și mulțumiri partenerilor dânsului: din Rusia și Turcia, care au fost deja livrate. Președintele manipulează și dezinformează și acest aspect devine pericol public pentru întreaga societate”, a afirmat Veaceslav Negruță.

Declarațiile lui Igor Dodon nu vor face decât să răcească relațiile pe care R. Moldova le are cu Uniunea Europeană, care a demonstrat încă o dată că este cel mai important partener al Chișinăului, consideră expertul IPRE, Mihai Mogîldea.

„Declarațiile de astăzi ale lui Igor Dodon reprezintă o încercare nechibzuită de a sfida realitatea. Președintele nu încearcă decât să inducă în eroare o bună parte a publicului, spunând că UE doar a anunțat că va dori să sprijine țările din Parteneriatul Estic. Acest lucru este deja o realitate, nu sunt doar declarații. Nu este normal pentru un președinte să nege o realitate cunoscută de către toți cetățenii. În același timp, aceste declarații nu fac decât să răcească relațiile cu Uniunea Europeană, care sunt la momentul actual într-o perioadă destul de complicată. Asta se datorează inclusiv lui Dodon care a avut declarații controversate la adresa ambasadorilor din Uniunea Europeană, la adresa condiționalităților impuse de UE pentru a obține sprijin macro-financiar. Este clar că nu ne putem aștepta la o revigorare a parteneriatului cu UE, atât timp cât actorii politici de la Chișinău nu-și doresc să recunoască importanța acestor relații pentru R. Moldova, în special în această perioadă complicată”, susține Mihai Mogîldea. 

O analiză făcută de aripa de tineri a Partidului Acțiune și Solidaritate estimează ajutoarele venite din Rusia la 750 de mii de euro, cele din China la 75 de mii de euro și cele din Turcia, ar fi de 129 de mii de euro. Între timp, UE va oferi 87 de milioane de euro pentru a depăși consecințele provocate de COVID-19. Statele Unite au oferit 1,1 milioane de dolari americani. Bani ne-au mai oferit Primăria municipiului Iași, Polonia, Elveția. Iar România a făcut excepție și a permis exportul de medicamente către R. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2
Cer senin
Umiditate:65 %
Vint:2,39 m/s
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
3

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău