Experți, despre declarația lui Nicu Popescu, potrivit căreia R. Moldova NU se va alinia statelor care au aplicat sancțiuni împotriva Rusiei: E o decizie rațională, într-un fel, care este determinată de un anumit context politic și geopolitic

  • 01 Martie 2022 13:33
Experți, despre declarația lui Nicu Popescu, potrivit căreia R. Moldova NU se va alinia statelor care au aplicat sancțiuni împotriva Rusiei: E o decizie rațională, într-un fel, care este determinată de un anumit context politic și geopolitic

Decizia autorităților de la Chișinău, verbalizată de șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu, potrivit căreia Rep. Moldova NU se va alinia statelor care au aplicat sancțiuni împotriva Rusiei este apreciată diferit de experții moldoveni. Dacă unii afirmă că astfel Chișinăul își menține poziția mielului blând care suge de la doi oi, alții consideră că decizia este una rațională în contextul actual geopolitic, transmite Radio Chișinău.

Fostul ambasador al Rep. Moldova la Washington, Igor Munteanu, a spus la Radio Chișinău că autoritățile moldovene ar fi putut folosi conjunctura actuală pentru a ieși de sub influența rusă, însă, au preferat să nu deranjeze Moscova.

„Probabil că oficialii care au dat această declarație nu sunt suficient de convinși că pot să gestioneze asemenea proces. Pentru că sancțiunile trezesc contra-sancțiuni. Eu nu sunt de acord cu acest punct de vedere pentru că orice criză poate crea oportunități, poate ar fi fost judicios să folosim această amenințare iminentă pentru decuplarea de sistemul existent de care există o dependență cvazitotală. (...) În al doilea rând probabil că există și o dimensiune de diplomație la care se orientează actualul guvern. Probabil se încearcă tactica de a nu deranja, de a nu provoca.”

Expertul economic, Viorel Gârbu, a sugerat că eventualele sancțiuni economie impuse Rusiei de Rep. Moldova nu ar fi avut, practic, nici un efect.

„Sancțiunile pot fi impuse, eventual, în plan economic de mari jucători pe plan mondial cum ar fi SUA, UE, Japonia – cei care au o anumită greutate în economia mondială. Rep. Moldova nu are această greutate și, momentan, mi se pare confuză această dimensiune.”

De cealaltă parte, editorialistul Nicolae Negru consideră că decizia Chișinăului este una rațională, ținând cont de situația din regiune și de faptul că în Rep. Moldova continuă să staționeze ilegal un contingent al armatei ruse.

„E o decizie rațională, într-un fel, care este determinată de un anumit context politic și geopolitic. Guvernarea se asigură astfel, manifestă prudență, căci nu e rău până la urmă asta. Poate fi înțeleasă actuala conducere în sensul unor anumite acțiuni ostile ale Rusiei și asta ar fi, de exemplu, întreruperea livrării gazelor. Apoi, avem armată rusă pe teritoriul Rep. Moldova – acolo unde sunt arme, ele pot să împuște, pot să existe provocări.”

Nicolae Negru a mai spus că decizia Chișinăului de a nu se alinia statelor care au aplicat sancțiuni Rusiei este conformă cu statul de neutralitate prevăzut în Constituție, care, de altfel, nu admite prezența trupelor străine pe teritoriul Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
10
Tue
10
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău