Experți, despre criza politică din Adunarea Populară de la Comrat: „În cele trei raioane ale autonomiei găgăuze partidele nu funcționează ca entități. Avem, mai degrabă, o dispută între clanuri”
-
13 Ianuarie 2022 14:49
Criza politică prelungită din Adunarea Populară a autonomiei găgăuze pare să nu aibă o finalitate. Aleșii locali nu au reușit nici în a 12-a tentativă să aleagă conducerea forului local, iar experții afirmă că acest blocaj a apărut din cauza lipsei unui sistem politic în regiune bazat pe partide. În același timp, guvernatoarea autonomiei Irina Vlah pare să joace mai mult rolul de observator decât să pună în aplicare pârghiile sale legale de presiune pe deputații locali.
Noua componență a Adunării Populare de la Comrat a fost aleasă în luna octombrie, iar de atunci nu poate să-și aleagă conducerea. Observatorii locali afirmă că lupta în organul legislativ se dă între două grupuri – cel al fostului spicher Dmitri Constantinov și cel din care face parte deputatul Victor Petrov, susținut de deputații fracțiunii socialiste și cei din tabăra nedeclarată a bașcanului Irina Vlah. Nici unul dintre aceste grupuri nu are voturile necesare pentru a alege un președinte al organului legislativ. Expertul politic, Ion Tăbârță a afirmat la Radio Chișinău că această criză de la Comrat este cauzată inexistenței unui sistem politic bazat pe partide:
„În cele trei raioane ale autonomiei găgăuze, practic, nu funcționează partidele ca entități (...) Avem, mai degrabă, o dispută între clanuri. Principalele două clanuri se referă la cel din Comrat și la cel din Ceadâr Lunga. (...) În disputa acestor clanuri avem, în consecință, nealegerea structurilor din regiune. Urmează ca reprezentanții acestor clanuri să se înțeleagă între ele, ca, în sfârșit, să avem o conducere aleasă a organului reprezentativ al autorității găgăuze.”
În autonomia găgăuză cadrul legal nu conține mecanisme clare de reglementare a unor eventuale crize politice. Singura persoană care poate dizolva organul legislativ în cazul blocajelor este bașcanul autonomiei. Irina Vlah pare să nu se grăbească să pună în aplicare pârghiile de presiune, iar acest fapt alimentează, în continuare, criza politică. Comentatorul portalului Nokta, Mihail Sirkeli:
„Bașcanul Găgăuziei nu contribuie deloc la rezolvarea acestei crize politice (...) Ea nu atrage atenția, nu spune că iată, „domnilor deputați, dacă nu ajungeți la un numitor comun, nu găsiți o soluție – eu voi dizolva Adunarea Populară”. Numai ea poate face acest lucru. Și ea nu reamintește deputaților că are aceste pârghii și că ar putea să le folosească. Noi nu știm, ea va folosi această pârghie sau nu. (...) Este un anti-record absolut, dar eu nu cred că se va termina această criză politică pe care o avem acum în Adunarea Populară și în Găgăuzia în general.”
Solicitată de Radio Chișinău să comenteze situația din organul legislativ, Irina Vlah a comunicat, prin serviciul său de presă, că, potrivit legilor din autonomie, Adunarea Populară nu poate fi dizolvată în primul an de activitate.
Organul legislativ al autonomiei găgăuze urmează să se convoace săptămâna viitoare într-o ședință în care va face a 13-a tentativă în a-și alege conducerea.