Experți, depre excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber: Acțiunile CEC au fost corecte, chiar dacă există viduri legislative și au fost aplicate cu întârziere

  • 06 Decembrie 2021 12:25
Experți, depre excluderea din cursa electorală a Marinei Tauber: Acțiunile CEC au fost corecte, chiar dacă există viduri legislative și au fost aplicate cu întârziere

Membrii Comisiei Electorale Centrală se vor reuni, începând cu ora 15:00, într-o ședință în care decid asupra viitoarelor noi alegeri locale de la Bălți, după ce scrutinul de duminică a fost suspendat în legătură cu constatarea unor finanțări nedeclarate admise de Marina Tauber, candidata Partidului „Șor”, în campania sa și depășirea plafonului maxim de cheltuieli. Experții intervievați de Radio Chișinău consideră că acțiunile CEC de a suspenda alegerile de la Bălți au fost corecte, chiar dacă există viduri legislative și au fost aplicate cu întârziere.

Acțiunile de vineri și până duminică ale instanțelor de drept și ale organului electoral central sunt criticate vehement de Partidul „Șor” și alte formațiuni de opoziție, pe care le numesc „derapaje de la normele democratice.”

Asociația Promo-LEX, specializată în monitorizarea scrutinelor, spune că CEC nu ar fi fost în drept să dispună suspendarea alegerilor de la Bălți, deoarece legislația nu prevede o asemenea procedură.

Expertul de la Institutul pentru Politici și Reforme Europene, Mihai Mogâldea, consideră, însă, că situația care a stârnit dezbateri contradictorii a fost cauzată de  un vid din legislația electorală.

„CEC s-a pomenit într-o situație complicată în preajma turului doi al alegerilor locale din Bălți. În primul rând, noi, atât în rândul comunității de experți, cât și în rândul autorităților publice, am putut constata un vid legislativ. Practic, lipsa unor prevederi care ar reglementa foarte clar ce trebuie să facă organul electoral în cazul în care un concurent electoral este exclus înaintea celui de-al doilea tur al scrutinului”, a afrmat Mihai Mogîldea. 

Dincolo de lipsa unor reglementări exacte în Codul electoral pentru asemenea situații, comentatorul politic, Nicolae Negru crede că acțiunile Comisiei Electorale au fost corecte, chiar dacă au fost aplicate cu întârziere.

„Legea e lege. Că unii spun că suma nu e mare, nu contează. Mai ales că sunt întrebări și privind sursa acestor bani. Eu cred că CEC a procedat corect. A fost un pas inedit, e adevărat cu o oarecare întârziere, dar mai bine mai târziu decât niciodată”, a menționat Nicolae Negru. 

Vom preciza că avocații concurentului electoral Marina Tauber au anunțat că deciziile instanțelor moldovenești vor fi contestate la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău