Experți | Declinul economic nu va fi de natură să afecteze securitatea alimentară a Republicii Moldova

  • 21 Martie 2022 13:45
Experți | Declinul economic nu va fi de natură să afecteze securitatea alimentară a Republicii Moldova

Rep. Moldova va înregistra o creștere modestă de doar 0,3% în contextul noilor condiții regionale, potrivit unei previziuni actualizate ale Fondului Monetar Internațional. În situația în care războiul din Ucraina a afectat economiile europene, analiștii spun că 2022 va fi un an foarte complicat pentru Rep. Moldova. Totuși, experții consideră că declinul economic nu va fi de natură să afecteze securitatea alimentară a țării, transmite Radio Chișinău.

Dacă anterior FMI prognozase o creștere de 5,2%, noua prognoză de 0,3 la sută pare una optimistă, or, în acest an economia va intra în recesiune, consideră expertul economic, Viorel Gârbu.

„Contextul internațional este foarte negativ. Și contextul intern este destul de problematic, astfel încât cred că acea previziune de +0,3 la sută este una destul de optimistă. Va fi nu doar stagnare, ci recesiune.”

Și sectorul agrar va fi puternic afectat de noile realități din regiune. Seceta persistentă încă din anul trecut ar putea afecta și mai mult acest domeniu. Cu toate acestea, constrângerile nu vor afecta securitatea alimentară a țării, a spus pentru Radio Chișinău, expertul în politici economice, Viorel Chivriga.  

„O să existe un declin foarte vizibil în sectorul agrar. Există probleme legate de furnizări, importuri pentru agricultori. Mă refer la fertilizanți, diferite preparate chimice (...). În linii generale dacă vorbim de securitatea alimentară, eu nu cred vom ajunge la schimbări dramatice. Rep. Moldova produce mai mult decât consumă. Chiar dacă vor exista probleme legate de livrări de pe piață, prețurile vor fi mai mari, vor pătimi cei care au venituri mai mici, dar nu aș dramatiza în așa măsură ca să putem spune că va fi afectată securitatea alimentară.”

În situația unor incertitudini majore regionale, care au perturbat climatul investițional și a redus substanțial previzibilitatea, iar războiul ruso-ucrainean a afectat cel puțin un sfert din comerțul extern al Rep. Moldova, experții recomandă autorităților să relaxeze politicile monetare și să ofere agenților economici suport substanțial. Viorel Grâbu:

„BNM să fie mai clamă în modul în care promovează politica monetară. Nu avem nevoie de rată de bază atât de mare. Guvernul să se clarifice de unde vine acea inflație atât de mare, în special în sectorul produselor alimentare, să vadă unde sunt blocajele, unde sunt disfuncțiile în circuitele economice. Ministerul Economiei să vină cu asistență de ordinul miliardelor de lei pe care să le pună la dispoziția agenților economice acum, în această perioadă atât de dificilă, să compenseze golurile de importuri din Ucraina. Noi depindeam destul de mult de importurile din Ucraina, de unde aduceam produse ieftine, nu cele mai calitative, dar ieftine, care veneau de acolo.  De acum încolo, cetățenii vor plăti un preț mai mare și acest fapt va reduce din capacitatea de cumpărare a acestora.”

În contextul crizelor generate de războiul din Ucraina, autoritățile de la Chișinău au anunțat, recent, că elaborează în regim de urgență „programe țintite” de susținere a sectoarelor esențiale, dar și măsuri de reorientare a exporturilor și importurilor spre și din alte piețe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:9,77 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău