EXPERȚI | Decizia Judecătoriei Chișinău privind alegerile din Capitală ar putea costa scump R.Moldova

  • 20 Iunie 2018 15:46
0%
00:00:00
00:00:00

Decizia de marți, 19 iunie, a Judecătoriei Chișinău prin care a declarat nule alegerile din Capitală este una incorectă și confirmă implicarea factorului politic în justiție, consideră experții. Mai mult, în opinia analiștilor, această hotărâre poate tensiona situația internă și afecta imaginea Republicii Moldova în Occident, inclusiv votul la Organizația Națiunilor Unite privind retragerea trupelor militare ruse din regiunea de Est a țării. 

Decizia de ieri a Judecătoriei Chișinău este politizată și e de presupus că aceasta a fost luată pentru satisfacerea unor interese politice de a menține primăria în afara controlului public, a comentat pentru Radio Chișinău analistul politic Igor Munteanu. În opinia sa, această situație ar putea duce la creșterea tensiunile în societate.

Cred că decizia Judecătoriei a fost incorectă, ilicită și cred că ar putea să crească tensiunile politice urmare a faptului că cetățenii au senzația că drepturile și libertățile lor politice nu sunt respectate. Această decizie este ca o hârtie de turnesol și arată că sistemul nu funcționează.

Și expertul din România Iulian Chifu consideră decizia de ieri ca fiind una șocantă și care poate costa mult Republica Moldova, inclusiv în contextul examinării la ONU a rezoluției privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Această situația costă foarte mult Republica Moldova la nivel internațional. Orice gest care ar pune sub semnul întrebării legitimitatea, credibilitatea, democrația și drumul european al Republicii Moldova afectează acest vot pe care trebuia să-l obțină.

Decizia respectivă a fost contestată la Curtea de Apel care are trei zile la dispoziție pentru a o examina.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău