Experți | Decizia Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare pentru R. Moldova înseamnă un pas calitativ în relația Chișinău-Bruxelles
-
15 Decembrie 2023 15:11
Decizia Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare pentru R. Moldova înseamnă un pas calitativ în relația Chișinău-Bruxelles, apreciază experții. Capacitatea Rep. Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene depinde de voința clasei politice de mai departe, dar și a electoratului, pentru păstrarea forțelor proeuropene în următoarele alegeri prezidențiale și parlamentare, transmite Radio Chișinău.
Deschiderea negocierilor de aderare pentru Rep. Moldova la Uniunea Europeană marchează ieșirea din perioada de tranziție spre democrație, apreciază analistul politic Ion Tăbârță.
Evenimentele care vor urma după decizia de deschidere a negocierilor pentru Rep. Moldova vor fi de natură pozitivă, cu impact asupra dezvoltării instituțiilor statului și asupra bunăstării cetățenilor, subliniază analistul.
„Desigur va fi complicat, este foarte mult de lucru. La noi există probleme de competențe, inclusiv competențe de resurse umane, însă, cu suportul financiar și asistența, inclusiv pe expertiză, care va veni din partea Uniunii Europene, cred că Rep. Moldova se va mișca spre Uniunea Europeană cu condiția să existe voință politică în interiorul statului nostru”, a menționat Tăbârță.
Decizia Consiliului European de deschidere a negocierilor de aderare este o dovadă a sprijinului de care se bucură Rep. Moldova în Uniunea Europeană, mai ales din partea României, care a avut un aport substanțial în acest proces, subliniază analistul politic Mihai Isac.
„Bucureștiul a jucat un rol fundamental în asigurarea acestei unanimități. România deja a început deja pregătirea înalțilro funcționari care vor face parte din echipele de negocieri. În acest caz, menționez eforturile Institutului Diplomatic Român, pe lângă alte instituții fundamentale din statul român, care au organizat deja cursuri care vor fi implicate în procesul de negocieri. Desigur, orice semnal pozitiv care vine este încă o dovadă că sprijinul românesc, voința politică a actualelor autorități de la Chișinău, sunt recunoscute de marele cancelarii ale lumii”, a declarat Isac.
Capacitatea Rep. Moldova de a deveni membru cu drepturi depline al Uniunii Europene depinde, în continuare, de clasa politică și de faptul dacă la următoarele cicluri electorale în fruntea statului se vor menține forțe pro-europene, au adăugat analiștii politici.