Experți de la București: „Cazul Stoianoglo” nu avantajează guvernarea

  • 09 Octombrie 2021 08:52
Experți de la București: „Cazul Stoianoglo” nu avantajează guvernarea

Cazul procurorului general suspendat Stoianoglo nu avantajează actuala guvernare. O spun comentatorii politici de la București, Sorin Ioniță și Armand Goșu. Potrivit experților, înlăturarea unui procuror general care nu livrează rezultate în condițiile unui mandat popular obținut pe retorica anticorupție ar fi fost oportună, însă arestul șefului Procuraturii Generale trezește bănuieli că ar fi un act exagerat, notează IPN.

Expertul în spațiul ex-sovietic, Armand Goșu, spune că nemulțumirile societății și ale guvernării la adresa activității procurorului general sunt justificate, în condițiile în care în doi ani de mandat nu au fost înregistrate evoluții pe dosarele de rezonanță.

„Avem un Parlament recent ales, un președinte în funcție care a obținut un mandat popular anticorupție, iar în momentul în care tu ai un procuror general care în doi ani nu livrează ceva ce ar corespunde așteptărilor cetățenilor, clasei politice, el intră automat în coliziune cu restul societății. Ceea ce ni se prezintă drept protest e foarte subțire, n-am sesizat la oamenii din Republica Moldova niciun sentiment de pasiune politicianistă în acest caz. În același timp, nu văd de ce a fost neapărat nevoie de arestare, poate că unele instituții de la Chișinău au exagerat. Din punct de vedere politic, ceea ce se întâmplă nu o avantajează nici pe președintă, nici Guvernul”, a spus comentatorul politic de la București, Armand Goșu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Și președintele Asociației Expert – Forum din România, Sorin Ioniță, spune că tot episodul „Stoianoglo” știrbește din imaginea guvernării, care ar fi fost atrasă în plasa unor reglări de conturi.

„Este prima salvă din războiul civil care se va întâmpla, așa cum se întâmplă în orice țară capturată când începi să faci anticorupție pe bune. Băieții cu resurse care au stăpânit o țară și care acum s-au mai certat între ei, nu se lasă duși la pușcărie atât de ușor și instrumentează ditamai tărăboiul. Cazul Stoianoglo, vedea toată țara că el este un executant al unei găști. Dar ceea ce se întâmplă nu ajută cu nimic Guvernul și pe președinta Maia Sandu. Eu nu cred că Maia Sandu sau ministrul Litvinenco le-a spus să facă ceea ce au făcut. Teama mea este să nu cadă Guvernul și PAS pradă unor băieți care fac exces de zel”, a spus comentatorul politic de la București, Sorin Ioniță.  

Alexandr Stoianoglo a fost reținut pentru 72 de ore marți seara, în urma unei sesizări depuse la Consiliul Superior al Procurorilor de către deputatul PAS, Lilian Carp. Ieri, acesta a fost plasat de către Judecătoria Centru, sediul Ciocana, în arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile.

 


 
 
 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
24,96
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:1,54 m/s
Wed
25
Thu
24
Fri
20
Sat
23
Sun
25
Arhivă Radio Chișinău