EXPERȚI | Darea în exploatare și demararea exportului de gaze prin gazoductul Ungheni-Chișinău riscă să întârzie

  • 22 Februarie 2019 13:52
EXPERȚI | Darea în exploatare și demararea exportului de gaze prin gazoductul Ungheni-Chișinău riscă să întârzie

Deși primii pași pentru reducerea dependenței de gazele rusești au fost făcută acum câteva zile, odată cu demararea construcției gazoductului Ungheni-Chișinău, o serie de îngrijorări încă planează asupra proiectului de interconectare de gaze naturale între România și Republica Moldova. Astfel, darea în exploatare și demararea exportului de gaze către consumatorii din Moldova riscă să întârzie, avertizează experți din cele două state, reuniți astăzi în cadrul unei conferințe la Chișinău.

Potrivit experților, o parte din îngrijorări țin de capacitatea companiei Transgaz de a finaliza lucrările pe teritoriul românesc. Implicarea operatorului român în alte proiecte de interconectare, precum Bulgaria-România-Ungaria, ridică semne de întrebare dacă acesta va reuși să gestioneze mai multe proiecte în paralel, având în vedere solicitarea de forță de muncă, achiziționarea materialelor și coordonarea propriu-zisă a lucrărilor de construcție.

De asemenea, nu este sigur că furnizorii din România vor vrea să încheie contracte în Republica Moldova, având în vedere instabilitatea de aici, a menționat experta în energie din cadrul Expert Forum din România, Ana Otilia Nuțu.

„Pentru un furnizor din România să facă oferte pentru piața din Republica Moldova, trebuie să existe mai multe condiții: trebuie să ai curaj că dacă ai un contract se respectă, că piața funcționează suficient de bine încât nu concurezi cu unul care dă gaz pe gratis, pentru ca asta este o problemă. Tocmai de asta este foarte important să se facă legi bune și reglementări bune.”

În același timp, analistul de la Expert-Grup de la Chișinău, Denis Cenușă, a menționat că Republica Moldova este extrem de vulnerabilă în domeniul securității energetice, lucru care a fost demonstrat de mai multe ori în ultimii ani.

„Pe lângă monopolul rusesc care este evident atât la nivel de furnizor cât și de transportator, situația vulnerabilă a Republicii Moldova reiese și din imprevizibilitatea evidentă a Rusiei. Imprevizibilitatea furnizării de gaze a fost vizibilă în anul 2000, când din cauza unei datorii FR a decis sistarea livrări ide gaze. Iar al doilea moment a fost în condițiilor disputelor dintre Ucraina și Rusia.”

Amintim că România și Republica Moldova au lansat gazoductul Iași-Ungheni în 2014. Dar pentru a putea alimenta întreg teritoriul Republicii Moldova este necesară construirea unei extensii până la Chișinău. La începutul acestei săptămâni a fost inaugurat șantierul de construcție a interconectorului de gaze pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93 de milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău