Experți: Dacă PSRM, așa cum anunță, se va opune aplicării hotărârii Curții Constituționale și organizării alegerilor, atunci anume această formațiune ar putea fi acuzată de uzurparea puterii în stat

  • 19 Aprilie 2021 13:03
Experți: Dacă PSRM, așa cum anunță, se va opune aplicării hotărârii Curții Constituționale și organizării alegerilor, atunci anume această formațiune ar putea fi acuzată de uzurparea puterii în stat

Acuzațiile aduse de Partidul Socialiștilor președintei Maia Sandu despre o așa-zisă tentativă de uzurpare a puterii în stat de către aceasta nu au nicio bază juridică, susțin experții. Mai mult, potrivit analiștilor, socialiștii ar putea fi acuzați de încălcare a Legii fundamentale dacă vor încerca să blocheze hotărârea Curții Constituționale de joia trecută și organizarea alegerilor parlamentare anticipate. Experții critică și faptul că PSRM ar încerca să facă presiuni pe Curtea Constituțională în contextul examinării sesizării privind constituționalitatea declarării stării de urgență.

Socialiștii, care după hotărârea Curții Constituționale din 15 aprilie au acuzat-o pe Maia Sandu de uzurpare a puterii în stat, a adoptat duminică o declarație în care solicită demisia șefei statului. PSRM compară situația actuală cu cea din iunie 2019, când Partidul Democrat era acuzat că a capturat instituțiile statului.

Situația de acum și cea din 2019 sunt incomparabile, consideră, însă, expertul în drept constituțional Teodor Cârnaț. El amintește că atunci Curtea controlată de PDM a încercat să blocheze învestirea unui Guvern în termen, iar acum Curtea, formată inclusiv din judecători pentru care au votat și reprezentanții PSRM, a constatat că Guvernul nu a fost ales în termenii prevăzuți de Constituție.

Dacă PSRM, așa cum anunță, se va opune aplicării hotărârii Curții și organizării alegerilor, atunci anume această formațiune ar putea fi acuzată de uzurparea puterii în stat, potrivit expertului.

Analistul politic Nicolae Negru, califică însă declarațiile socialiștilor drept politice, provocate de agonia înfrângerilor pe care le-au suferit în ultimul timp, începând de la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, urmate și de unele greșeli tactice.

Amintim că la 15 aprilie Curtea Constituțională a decis că s-a întrunit condițiile pentru dizolvarea Parlamentului. Legislativul însă nu poate fi dizolvat în perioada stării de urgență. Deputatul Octavian Țîcu și deputații PAS au atacat la Curte declararea stării de urgență, invocând încălcarea procedurii la adoptarea hotărârii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
-3,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Wed
1
Thu
5
Fri
6
Sat
5
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău