EXPERȚI | Consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare. „O serie de partide politice parlamentare nu au nevoie de alegeri parlamentare anticipate, deoarece șansele lor de a accede în viitorul Legislativ sunt problematice”
-
28 Decembrie 2020 13:40
Președinta Maia Sandu a lansat astăzi consultări cu fracțiunile și grupurile parlamentare în vederea identificării unui candidat la funcția de prim-ministru. Deși majoritatea partidelor parlamentare s-au pronunțat pentru organizarea alegerilor anticipate, experții spun că șeful statului este obligat de Constituție să desemneze un candidat și nu exclud posibilitatea formării unei majorități care să voteze un nou Guvern.
După demisia premierului Ion Chicu și a Guvernului său, președinta Maia Sandu a demarat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare, în conformitate cu prevederile Constituției.
Chiar dacă șeful statului, precum și partidele parlamentare au declarat că optează pentru alegeri anticipate, Maia Sandu va fi obligată să propună un candidat, sau să-l desemneze pe cel propus de o eventuală majoritate parlamentară formalizată, a explicat pentru Radio Chișinău expertul în drept constituțional, Teodor Cârnaț.
După ce Guvernul și-a dat demisia, Maia Sandu este obligată să identifice un candidat la funcția de prim-ministru. Ea poate propune candidatura unei fracțiuni sau poate desemna un candidat propriu. Dar dacă a fost creată o majoritate parlamentară formalizată, este obligată să propună candidatura acestei majorități.
În același timp, analistul politic Anatol Țăranu consideră că în pofida declarațiilor partidelor parlamentare, în realitate, doar Partidului Acțiune și Solidaritate i-ar conveni alegeri parlamentare anticipate. În acest context, el nu exclude o posibilă alianță în Parlament care să voteze un nou Guvern.
Dincolo de declarațiile oficiale, înțelegem foarte bine că o serie de partide politice parlamentare nu au nevoie de alegeri parlamentare anticipate, deoarece șansele lor de a accede în viitorul Legislativ sunt problematice. De aici și această posibilitate ca ei să se coalizeze cumva pentru a păstra acest Parlament, dar, de fapt, pentru a-și proteja mandatele.
Amintim că Ion Chicu și-a anunțat săptămâna trecută demisia, motivându-și decizia prin intenția de a declanșa, astfel, alegeri parlamentare anticipate. Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Guvernului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Aceste proceduri însă nu ar trebui să depășească termenul de trei luni de la demisia Guvernului.
Potrivit experților, eventuale alegeri parlamentare anticipate ar putea avea loc cel mai devreme la sfârșitul lunii aprilie, dar unii politicieni vorbesc despre luna mai, sau în toamna anului viitor.