EXPERȚI | Comerțul extern va înregistra un trend pozitiv în 2018

  • 12 Ianuarie 2018 13:40
EXPERȚI | Comerțul extern va înregistra un trend pozitiv în 2018

Republica Moldova a înregistrat o creștere semnificativă a comerțului extern în 2017, iar autoritățile prognozează majorări atât la exporturi cât și la importuri și în următorii ani. De asemenea, experții susțin că dacă va fi ferită de calamități, comerțul extern va înregistra un trend pozitiv și în anul curent.

În primele 11 luni ale anului trecut, exporturile au crescut cu 18,4%, totalizând 2,2 miliarde de dolari. Aproape 2/3 din total au avut ca destinație piața Uniunii Europene, în creștere ușoară față de primele 11 luni ale anului 2016. În același timp, exporturile către CSI au continuat să scadă, ajungând la mai puțin de 20% din total.

Și importurile au crescut cu 25%, ajungând la 4,36 miliarde de dolari. Jumătate din mărfurile care au ajuns în Republica Moldova au provenit din Uniunea Europeană, iar o pătrime din spațiul CSI.

România rămâne principalul partener comercial al Republicii Moldova cu un volum al schimburilor comerciale de aproape 1,2 miliarde de dolari. Urmează Rusia cu peste 740 de milioane, Ucraina, Italia și Germania cu peste jumătate de miliard fiecare.

Exporturile au crescut în cea mai mare parte datorită comerțului cu Uniunea Europeană, iar cifra importurilor s-a majorat și datorită faptului că au fost reduse schemele de corupție de la vamă, fapt ce o dovedesc și supra-veniturile din bugetul de stat, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Veaceslav Ioniță. El prognozează o continuare a creșterii volumului comerțului extern și în acest an.

„Noi vom avea o creștere a consumului, o scumpire ușoară a anumitor mărfuri și sper foarte mult că se va anima procesul investițional, care de asemenea va determina creșterea importurilor. De aceea, cel mai probabil vom asista la ritmuri de creștere a exporturilor și importurilor nu mai rele decât în acest an.”

Expertul Viorel Chivriga explică acest trend prin faptul că Republica Moldova și-a consolidat pozițiile pe unele piețe și a diversificat aria geografică a comerțului său extern.

„S-a revenit la niște poziții pe care le-am deținut anterior, iar în sectoarele de producere – agricultură, industrie – apar niște rezultate stabile. În același timp, apare o schimbare a direcției geografice - și pe exporturi și pe importuri, geografia comerțului internațional devine una mai extinsă. E un lucru firesc, care aduce ceva normalitate în domeniul comerțului.”

Guvernul prognozează o creștere medie a exporturilor cu 6,7% în următorii trei ani și a importurilor cu 6 la sută.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău