EXPERȚI | Coaliția formată din Blocul ACUM și PSRM a reușit să facă mai puține decât a promis

  • 01 August 2019 16:12
EXPERȚI | Coaliția formată din Blocul ACUM și PSRM a reușit să facă mai puține decât a promis

Coaliția formată din Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor a reușit să facă mai puține decât a promis timp de aproape două luni de guvernare, consideră analiștii politici. Experții atrag atenția asupra numirilor din justiție, care nu au fost salutate în societate și cred că Blocul ACUM și PSRM ar putea „conviețui” multă vreme.

Scopul de bază al majorității parlamentare formate din Partidul Socialiștilor, pro-rus, și Blocul ACUM, pro-european, a fost să demonteze elementele construite de vechiul regim instalat de Partidul Democrat consideră analistul politic Veaceslav Berbeca. El crede că actuala guvernare, dorind să facă foarte multe, a reușit foarte puțin și atrage atenția, în special, la necesitatea reformării justiției.

„Sunt multe inițiative, dar se creează impresia că vrând să facă foarte multe, au reușit foarte puține și cred că asta se întâmplă din lipsa unei strategii sau unei viziuni despre cum ar trebui să evolueze lucrurile. Referindu-ne la numirile în funcții făcute de noua putere, putem spune că lucrurile sunt departe de a fi pe placul cetățenilor. E foarte greu să se reformeze domeniul justiției, dar felul în care se procedează acum ridică multe semne de întrebare. Reforma justiției e cel mai important pas care trebuie realizat, dar lucrurile stau pe loc și nu știu dacă vor evolua foarte bine. Cred că noua guvernare, Parlamentul ar trebui să fie mai flexibili și să aibă o strategie clară, în caz contrar, lucrurile ar putea să meargă prost pentru ei”, a menționat Veaceslav Berbeca. 

Comentatorul Nicolae Negru observă că Blocul ACUM și PSRM, două entități politice opuse, s-au înțeles în această perioadă, deși divergențe există. Nicolae Negru crede că Acum și socialiștii vor conviețui pașnic o perioadă îndelungată, iar această relație ar putea fi deteriorată de probleme economice.

„A existat un mare semn de întrebare: cum se vor împăca aceste două formațiuni. Deocamdată trebuie să spunem că așteptările catastrofiste nu s-au îndeplinit. Ciudat, dar ei se împacă mai mult decât se credea. E adevăr că e abia începutul, unele semne de neconcordanță se observă, în special mă refer la politica fiscală anunțată de Guvernul Maiei Sandu și la reacția lui Dodon la aceste acțiuni anunțate. Dodon pentru prima dată s-a distanța de blocul ACUM, mai bine zis de guvernarea blocului ACUM(…) Dar în general, putem spune că a fost o perioadă de relații destul de armonioase între blocul ACUM și PSRM. Și asta, cred eu, se datorează faptului că blocul ACUM, în special Maia Sandu, pare să preia anumite sintagme de la Partidul Socialiștilor, de la Dodon în special”, a afirmat Nicolae Negru. 

Săptămâna aceasta s-a încheiat prima sesiune a actualului Parlament, format în urma alegerilor din 24 februarie. Parlamentul a devenit funcțional abia la începutul lunii iunie, până atunci activitatea legislativă fiind blocată din cauza imposibilității formării unei alianțe de guvernare.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău