Experți chinezi vor participa la renovarea catedralei Notre-Dame din Paris

  • 06 Noiembrie 2019 19:45
Experți chinezi vor participa la renovarea catedralei Notre-Dame din Paris

Experți chinezi vor participa la renovarea catedralei Notre-Dame din Paris, a anunțat miercuri agenția de presă Xinhua, după semnarea unui acord între guvernele celor două țări în timpul vizitei președintelui francez Emmanuel Macron, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a distrus fleșa, acoperișul, orologiul și o parte a arcadei catedralei Notre-Dame, provocând o uriașă emoție în lume și un elan de solidaritate pentru salvarea și restaurarea acestui monument emblematic al capitalei franceze, inclus în patrimoniul UNESCO.

Vestea a șocat numeroși chinezi: cei care au studiat în Franța, dar și o mare parte a populației, romanul "Notre-Dame de Paris" de Victor Hugo fiind foarte cunoscut în țara asiatică.

"China și Franța vor stabili în 2020 tema, modalitățile și experții chinezi selectați pentru această colaborare", a anunțat agenția Xinhua. "Aceștia vor fi trimiși cât mai curând posibil să se alăture echipelor franceze, pentru a participa împreună la lucrările de renovare de pe teren", a precizat agenția de presă.

Ea a menționat un acord semnat miercuri între directorul Biroului Patrimoniului Cultural Național Chinez, Liu Yuzhu, și ministrul francez al culturii, Franck Riester, în prezența președintelui Emmanuel Macron și al omologului său chinez Xi Jinping.

Nu au fost furnizate detalii privind rolul exact pe care îl pot juca acești experți chinezi.

"China a acumulat o bogată experiență în protejarea vestigiilor culturale și a cooperării internaționale", a declarat Liu Yuzhu într-un comunicat postat pe site-ul instituției sale.

"Acest proiect va lărgi considerabil orizonturile cooperării sino-franceze în domeniul patrimoniului cultural'', a adăugat el, afirmând că Notre-Dame reprezintă "o bijuterie excepțională a civilizației umane".

Consolidarea catedralei progresează lent la aproximativ șapte luni de la incendiu. Principalul arhitect al lucrărilor a estimat în octombrie că reconstrucția ar putea dura cinci ani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău