Experți | Cele mai multe din deciziile protocolare, semnate între Chişinău şi Tiraspol, ar fi în defavoarea R.Moldova

  • 05 Decembrie 2017 14:01
Experți | Cele mai multe din deciziile protocolare, semnate între Chişinău şi Tiraspol, ar fi în defavoarea R.Moldova

Cele mai multe din deciziile protocolare, semnate la sfârşitul lui noiembrie între Chişinău şi Tiraspol, ar fi în defavoarea Chișinăului, susțin experții în problema transnistreană. Deciziile se referă la funcționarea şcolilor românești în Transnistria, la accesul fermierilor moldoveni la terenurile agricole situate pe teritoriul controlat de separatişti, la restabilirea legăturii telefonice între cele două maluri ale Nistrului şi la recunoaşterea diplomelor de studii transnistrene de către autoritățile Republiciii Moldova.

Dintre toate aceste decizii protocolare, spun experţii, doar cea cu privire la funcţionarea şcolilor cu predare în limba română ar fi în favoarea Chişinăului, întrucât ar permite acestor instituţii de învăţământ, hărţuite de-a lungul anilor, să funcţioneze normal. Celelalte nu au cum să aducă beneficii autorităţilor sau cetăţenilor moldoveni, dimpotrivă, ar putea crea probleme sau prejudicia grav imaginea Chişinăului, cum ar fi cazul celor două protocoale ce ţin de terenurile agricole situate pe teritoriul controlat de regimul separatist de la Tiraspol sau de recunoaşterea diplomelor de studii ale instituţiilor transnistrene.

Expertul pe problema transnistreană Ion Leahu, fost membru în Comisia unificată de control, organism care monitorizează situaţia în zona demilitarizată de la Nistru, spune că o parte din terenurile care anterior aparţineau fermierilor moldoveni au fost între timp /.../ de persoane din Transnistria şi nu se ştie dacă vor mai fi vreodată retrocedate proprietarilor de altădată; în cazul diplomelor, Chişinăul a fost forţat să recunoască nişte instituţii de învăţământ pe care nu le controlează şi asupra cărora nu are nicio influenţă. Potrivit lui Ion Leahu, aceste decizii protocolare par a fi mai degrabă nişte curse pregătite Chişinăului.

Ion Leahu: Ei vor să obţină un asemenea mecanism în cadrul căruia să adopte decizii, să obţină realizarea acestor decizii, dar nici într-un caz să nu admită apropierea malurilor.

Totuşi, autorităţile de la Chişinău par să manifeste suficientă prudenţă atunci când vine vorba de conflictul transnistrean. Preşedintele Parlamentului moldovean, Adrian Candu, a declarat săptămâna trecută că Republica Moldova nu este pregătită pentru o eventuală reintegrare a statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chişinău
10,61 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:4,6 m/s
Thu
2 °C
Fri
-1 °C
Sat
1 °C
Sun
1 °C
Mon
1 °C

Curs oficial BNM 20 Noiembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3885 -0.0121
USD 17.5041 -0.0379
RON 4.0597 -0.0051
UAH 0.7233 -0.0027
RUB 0.2745 -0.0002
Arhivă Radio Chișinău