EXPERȚI | Cel de-al doilea an de mandat al guvernului condus de PDM are conotații negative

  • 22 Ianuarie 2018 15:07
EXPERȚI | Cel de-al doilea an de mandat al guvernului condus de PDM are conotații negative

La doi ani de la învestirea Guvernului Filip, care avut loc pe 20 ianuarie, pe fundalul unor proteste masive ale opoziției și societății civile, analiștii au păreri împărțite în privința activității executivului condus de democrați în această perioadă.

Pe de o parte, guvernarea o a reușit o stabilizare a situației, chiar dacă nu a reușit o creștere economică. În opinia unor analiști politici, în 2017, majoritatea parlamentară a schimbat sistemul electoral, ceea ce a denaturat relațiile cu partenerii externi. 

Cabinetul Filip a fost învestit acum doi ani pe fundalul unor proteste masive ale cetățenilor și după o criză politică, amintește analistul Ion Tăbârță.

În primul an, Guvernul a stabilizat situația și a încheiat un acord cu Fondul Monetar Internațional, ceea ce, în opinia analistului, a restabilit, într-un fel, relațiile cu partenerii externi. Totuși, cel de-al doilea an de mandat al executivului condus de democrați are conotații negative, potrivit lui Ion Tăbârță:

„Al doilea an al Guvernului, anul 2017 este unul negativ. Cu toate că nouă ni se spune că se fac anume reforme, reforme serioase, însă guvernarea a început să se pregătească de alegerile parlamentare din acest an, iar pentru aceasta în 2017 a schimbat sistemul electoral, ceea ce a provocat o critică dură din partea UE și a denaturat imaginea Republicii Moldova, care și așa era șubredă. În 2017, la nivel de parteneri externi, se vorbește nu doar despre corupție, acum se discută despre esența sistemului democratic în Republica Moldova. Se vorbește despre faptul că anumite acțiuni lovesc în democrația din Republica Moldova”, spune Ion Tăbârță.

Guvernarea a reușit să stabilizeze situația economică din Republica Moldova, dar nu și să asigure o creștere economică, susține analistul Roman Chircă:

”Definiție exactă a ceea ce s-a întâmplat în acești doi ani a fost stabilizare și revenire, nu atât creștere. Noi, de fapt am revenit la anul 2013, la dinamica și ritmul de creștere. S-au înlăturat consecințele crizei. 2016 a fost un an de revenire, economia a fost la linia de plutire. Și-au revenit finanțele publice. Stabilizarea a fost posibilă datorită injecțiilor financiare din partea donatorilor. Economia tenebră este, neoficial, la un nivel destul de înalt. Nu se face trecerea economiei bazate pe consum la o economie investițională”.

Amintim că Guvernul Filip a primit votul de încredere al Parlamentului, pe 20 ianuarie 2016, pe fundalul unor proteste masive, fiind susținut de 57 de deputați.

Este vorba de democrați, liberali, foști comuniști și foști liberal-democrați. Din cauza protestelor, ședința specială a Parlamentului a durat doar o jumătate de oră, iar ceremonia de învestire a noilor miniștri a avut loc aproape de miezul nopții, fără ca reprezentanții presei să fie informați despre aceasta.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău