Experți: Bunele practici care există în România sunt utile pentru dezvoltarea economiei naționale a R. Moldova

  • 28 Iulie 2023 14:20
Experți: Bunele practici care există în România sunt utile pentru dezvoltarea economiei naționale a R. Moldova

Bunele practici care există în România sunt de folos pentru dezvoltarea economiei naționale a Republicii Moldova inclusiv în drumul său spre integrarea în Uniunea Europeană, au declarat mai mulți experți în cadrul unei dezbateri publice organizate de agenția de presă IPN. Totodată, în momentul de față, statul român are investiții de peste șase miliarde de lei în Republica Moldova, au spus oficiali români în cadrul dezbaterii la tema „Cooperarea economică moldo-română, parteneriat strategic în drumul spre integrare europeană”, transmite Radio Chișinău.

Experiența României care este deja parte a Uniunii Europene, reprezintă un avantaj în dezvoltarea economiei naționale, spune directorul Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului, Dumitru Pîntea. Cel mai recent proiect al Ministerului Dezvoltării și Digitalizării, o bună practică preluată din România, se referă la acordarea suportului financiar din partea statului tuturor companiilor care activează în Republica Moldova.  

„Istoria ultimilor 30 de ani demonstrează că sustenabilitatea și consensul politic care a fost la nivelul României, a permis să accelereze în parcursul de integrare europeană mai mult decât Rep. Moldova. Ei sunt în Uniunea Europeană, noi suntem abia țară cu statut de candidat. România a trecut prin tot acest parcurs pe care noi abia începem să-l trecem. Motiv pentru care, experiența românească este de mare avantaj pentru noi pe diferite dimensiuni, inclusiv pe dimensiunea politicilor și instrumentelor de dezvoltare a economiei naționale”, a declarat șeful ODA. 

Investitorii din România sunt interesați de Republica Moldova ca țară de destinație pentru investiții, spune senatorul român Ion Iordache. 

„Investitotrii din România de la an la an oscilează de pe locul doi până la locul patru, ca sursă de investiție. În total, acum sunt investiți peste 6 miliarde de lei în Republica Moldova. Republica Moldova este unul din top zece investitori în România. Singura țară cu care avem o balanță de aur. Cât import, atâta export. La nivel de investiții suntem pe aceeași treaptă”, afirmă Iordache. 

Parteneriatul strategic între România și Republica Moldova se manifestă și printr-un schimb de bune practici între companii, care reușesc să străbată pe piața europeană prin intermediul României, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Dumitru Harea.

„Multe companii care exportă ca prim pas în România, ulterior găsesc și alte piețe, cum ar fi Franța, Germania și nu doar. Pentru a cunoaște mai bine piața Uniunii Europene, cerințele, dar și regulile de comportament pe această piață, România este un bun sfetnic și partener care ne ajută”, afirmă șeful Camerei de Comerț și Industrie.

În prezent, în Republica Moldova sunt peste 1600 de companii cu capital mixt sau românesc.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău