Experţi ai ONU investighează o posibilă implicare militară a Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia

  • 07 Mai 08:15
Experţi ai ONU investighează o posibilă implicare militară a Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia

Experţi ai ONU investighează o posibilă implicare militară a Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia, după tirurile cu rachete din aprilie, efectuate cu drone de fabricaţie chineză cu care este echipată armata emirateză, potrivit unui raport la care AFP a avut acces luni,scrie Agerpres.

Rachetele aer-sol utilizate sunt de tip Blue Arrow, scrie în raportul confidenţial al experţilor care au studiat fotografii ale unor fragmente după utilizarea acestor arme pe 19 şi 20 aprilie, în atacurile asupra periferiei din sudul capitalei libiene Tripoli.

Acest tip de rachete se găsesc în dotarea a trei ţări - China, Kazahstan şi Emiratele Arabe Unite - fiind cuplate cu drona de fabricaţie chineză Wing Loong.

"Grupul de experţi investighează utilizarea probabilă a variantelor dronelor Wing de către ANL", autoproclamata Armată naţională libiană a mareşalului Khalifa Haftar,"sau de o terţă parte în sprijinul ANL", se precizează în raport. Este "aproape sigur" că aceste rachete nu au fost furnizate direct Libiei de fabricant sau de China", mai adaugă autorii raportului.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită şi Egiptul sunt consideraţi cei mai mari susţinători ai mareşalului Haftar, care a lansat pe 4 aprilie o ofensivă prin care urmăreşte preluarea controlului asupra capitalei Tripoli. Joi, Emiratele Arabe Unite au reafirmat că lupta împotriva "extremismului şi terorismului" ar trebui să fie o prioritate în Libia.

Abu Dhabi, care are o politică de toleranţă zero faţă de mişcările islamului politic (în special faţă de Fraţii musulmani) estimează că numeroase miliţii din Tripoli şi din regiunea de vest a Libiei sunt, în general, apropiate de acesta.

În documentul transmis recent Consiliului de Securitate, experţii ONU subliniază că utilizarea dronelor Wing Loong este similară unei încălcări a embargoului asupra armelor impus Libiei în 2011, fiind vorba de "un sistem de arme despre care se presupune că nu a mai fost văzut înainte" în această ţară.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chişinău
24,42 °C
câțiva nori
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
19 °C
Thu
18 °C
Fri
21 °C
Sat
22 °C
Sun
23 °C

Curs oficial BNM 16 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9942 0.0075
USD 17.7285 -0.0241
RON 4.2252 0.0010
UAH 0.6847 -0.0001
RUB 0.2831 0.0016
Arhivă Radio Chișinău