Experți ai ONU investighează o posibilă implicare militară a Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia

  • 07 Mai 2019 08:15
Experți ai ONU investighează o posibilă implicare militară a Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia

Experți ai ONU investighează o posibilă implicare militară a Emiratelor Arabe Unite în conflictul din Libia, după tirurile cu rachete din aprilie, efectuate cu drone de fabricație chineză cu care este echipată armata emirateză, potrivit unui raport la care AFP a avut acces luni,scrie Agerpres.

Rachetele aer-sol utilizate sunt de tip Blue Arrow, scrie în raportul confidențial al experților care au studiat fotografii ale unor fragmente după utilizarea acestor arme pe 19 și 20 aprilie, în atacurile asupra periferiei din sudul capitalei libiene Tripoli.

Acest tip de rachete se găsesc în dotarea a trei țări - China, Kazahstan și Emiratele Arabe Unite - fiind cuplate cu drona de fabricație chineză Wing Loong.

"Grupul de experți investighează utilizarea probabilă a variantelor dronelor Wing de către ANL", autoproclamata Armată națională libiană a mareșalului Khalifa Haftar,"sau de o terță parte în sprijinul ANL", se precizează în raport. Este "aproape sigur" că aceste rachete nu au fost furnizate direct Libiei de fabricant sau de China", mai adaugă autorii raportului.

Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Egiptul sunt considerați cei mai mari susținători ai mareșalului Haftar, care a lansat pe 4 aprilie o ofensivă prin care urmărește preluarea controlului asupra capitalei Tripoli. Joi, Emiratele Arabe Unite au reafirmat că lupta împotriva "extremismului și terorismului" ar trebui să fie o prioritate în Libia.

Abu Dhabi, care are o politică de toleranță zero față de mișcările islamului politic (în special față de Frații musulmani) estimează că numeroase miliții din Tripoli și din regiunea de vest a Libiei sunt, în general, apropiate de acesta.

În documentul transmis recent Consiliului de Securitate, experții ONU subliniază că utilizarea dronelor Wing Loong este similară unei încălcări a embargoului asupra armelor impus Libiei în 2011, fiind vorba de "un sistem de arme despre care se presupune că nu a mai fost văzut înainte" în această țară.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău