Experți ai Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare: Femeile sunt plasate pe poziții mai puțin eligibile în lista de candidați în consilii

  • 05 Decembrie 2023 08:21
Experți ai Centrului Parteneriat pentru Dezvoltare: Femeile sunt plasate pe poziții mai puțin eligibile în lista de candidați în consilii

Indiferent de schimbările politice la nivel de societate, percepții și stereotipuri, sistemul de cotă dublă asigură pe listele de candidați reprezentarea minimă de 40% pentru ambele sexe. O spun experții de la Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare, care au elaborat un studiu cu privire la reprezentarea femeilor și bărbaților în funcțiile elective la nivel de consilii raionale și locale. Totuși, cercetarea arată că femeile sunt plasate pe poziții mai puțin eligibile.

Într-o conferință de presă la IPN, Alina Andronache, expertă CPD, a declarat că, începând cu anul 2016, în legislație a fost introdusă cota de gen, care stipula că la întocmirea listelor, atât pentru alegerile locale, cât și la alegerile parlamentare, partidele trebuie să țină cont de o reprezentare de minimum 40% pentru fiecare sex. În anul 2019 a fost aprobat sistemul de cotă dublă, ceea ce însemna că la aceste 40% au fost adăugate și prevederile de plasament. Potrivit acestora, la fiecare 10 locuri, 3 trebuie să fie de sex opus.

Alina Andronache consideră că, în pofida prevederilor de plasament, partidele continuă să desemneze femeile pe ultimele locuri din fiecare 10 candidați. Acest lucru demonstrează că doar cota, fără prevederi de plasament, nu era să funcționeze. Or, până în anul 2019, deși femeile se regăseau pe listele de candidați, erau tot timpul pe ultimele locuri. Dar, prevederile legale actuale cresc șansele femeilor să acceadă în funcții.

„Această problemă și discrepanță de gen nu o observăm în consiliile locale. Și aceasta pentru că în consiliile locale o să vedem o reprezentare de gen cât de cât mai echitabilă. Da, pe primul loc, la fel avem 32% de femei versus 70% de bărbați. Dar în continuare, pe locul 2, 3, 4 vedem o reprezentare cât de cât echitabilă, ceea ce înseamnă că sporește și mai mult șansele femeilor de a accede în aceste funcții. Datele evidențiază că femeile candidează sau se regăsesc într-o pondere mult mai mare în rândul candidaților pentru consiliile locale. Și aici, după scrutin, ele au câștigat și se regăsesc în aceste funcții în consiliile locale într-o proporție mai mare față de consiliile raionale și municipale”, a mai spus experta CPD.

Natalia Covrig, directoare CPD, a menționat că în cadrul alegerilor locale din acest an, femeile au atins ponderea de 45,3% din totalul candidaților la consiliile raionale/municipale și peste 47% din totalul candidaților la consiliile locale. „Vedem foarte clar că în acest scrutin avem peste 40% din candidați de gen feminin, ceea ce ne vorbește despre faptul că acele prevede legislative legate de cota de 40% și prevederile de plasament funcționează. Și în mod implicit acest lucru are influență asupra modului în care sunt reprezentante femeile și bărbații în această campanie”, a notat Natalia Covrig.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
24,96
Nori împrăștiați
Umiditate:34 %
Vint:7,2 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău