Experți: Protocolul semnat la Berlin este un document evaziv

  • 07 Iunie 2016 19:17
Experți: Protocolul semnat la Berlin este un document evaziv

Protocolul semnat la finalul rudei de negocieri în formatul 5+2, vineri, la Berlin, este un document evaziv, care nu abordează cele mai stringente probleme dintre Chișinău și Tiraspol și nu identifică soluții concrete, consideră analiștii politici.

Mai mult, unii sunt de părere că în acest document sunt reliefate doar interesele Tiraspolului, nu și cele ale Chișinău.

Conform protocolului, "părțile au confirmat disponibilitatea de a continua reuniunile la nivel de grupuri de lucru și reprezentanți politici până la conferința din iulie în Bavaria", pentru a atinge o serie de înțelegeri. În protocol sunt indicate șapte puncte, asupra cărora trebuie să se lucreze. Printre acestea sunt apostilarea diplomelor eliberate în Transnistria, circulația automobilelor înmatriculate în stânga Nistrului, dosarele penale, etc. La finalul documentului părțile reiterează angajamentele asumate de a soluționa toate subiectele doar la masa de negocieri, cu ajutorul și sprijinul OSCE, Rusiei și al Ucrainei.

Deocamdată nu există un document serios, care să fie discutat în carul negocierilor, iar  chestiunile problematice sunt evitate pentru a nu stopa din nou discuțiile care au fost reluate cu atâta greu, a comentat pentru Radio Chișinău expertul Cornel Ciurea.

Iar analistul Ion Tăbârță a remarcat că în documentul semnat la finalul reuniunii sunt prezente doar interesele Tiraspolului.

Amintim că negocierile în formatul 5+2 s-au desfășurat joi și vineri la Berlin, după o pauză de doi ani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău