Experți: Proiectul Strategiei Naționale de Apărare necesită o serie de îmbunătățiri

  • 23 August 2016 13:59
Experți: Proiectul Strategiei Naționale de Apărare necesită o serie de îmbunătățiri

Proiectul Strategiei Naționale de Apărare, publicat recent de Ministerul Apărării, necesită o serie de îmbunătățiri pentru a corespunde noilor evoluții pe arena regională dar și în interiorul Republicii Moldova. Concluziile aparțin experților care au discutat astăzi proiectul la o masă rotundă.Documentul a fost elaborat de un grup de lucru interdepartamental, format din reprezentanți…

Proiectul Strategiei Naționale de Apărare, publicat recent de Ministerul Apărării, necesită o serie de îmbunătățiri pentru a corespunde noilor evoluții pe arena regională dar și în interiorul Republicii Moldova. Concluziile aparțin experților care au discutat astăzi proiectul la o masă rotundă.

Documentul a fost elaborat de un grup de lucru interdepartamental, format din reprezentanți ai 23 de ministere și instituții cu atribuții în domeniul apărării. Strategia este un document de politici care stabilește modalitatea de realizare a funcțiilor instituțiilor statului în scopul asigurării apărării naționale.

Documentul definește contextul strategic al mediului de securitate, oferă o descriere a situației curente în domeniu, identificând riscurile și amenințările pe dimensiunea de apărare și expune viziunea strategică și obiectivele politicii de apărare, căile și resursele necesare pentru realizarea acestora. Aurel Fondos, secretar de stat la Ministerul Apărării.

În același timp, expertul Iurie Pântea a arătat că Strategia trebuie să corespundă noilor realități, menționând inclusiv faptul că principalele riscuri și pericole nu provin din exterior, ci chiar din interiorul Republicii Moldova.

Totodată, expertul internațional în domeniul apărării Robertas Sapronas a menționat că Strategia trebuie să fie mai clară și să conțină prevederi care pot fi realizate.

Potrivit proiectului Strategiei, cele mai mare amenințări și riscuri de apărare sunt conflictul transnistrean, instabilitatea din Ucraina, propaganda informațională, atacurile cibernetice și altele.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău