EXPERȚI: Leul va continua să se deprecieze

  • 15 Ianuarie 2015 14:47
EXPERȚI: Leul va continua să se deprecieze

Leul va continua să se deprecieze în raport cu principalele valute de referință, fapt ce va duce la un nou val de scumpiri pe piața internă.

Potrivit prognozelor mai multor analiști economici, în scurt timp dolarul ar putea ajunge la 17 lei, cauzele principale fiind descreșterea volumului remitențelor din Federația Rusă, cererea tot mai mare de valută pe piața internă, dar și recesiunea din economiile un țări din regiune.

Leul continuă să se deprecieze rapid în raport cu euro și dolarul, în pofida încercărilor Băncii Naționale a Moldovei de a menține o stabilitate pe piața financiară. Chiar dacă BNM a intervenit în ultimele zile, plasând pe piață peste 25 de milioane de dolari, valuta americană ar putea în cel mai scurt timp trece pragul psihologic de 17 lei, spun experții.

Potrivit analistului economic Viorel Gârbu, acest fapt se datorează scăderii bruște a volumului remitențelor din Federația Rusă, dar și cererii tot mai crescânde a valutei americane pe piața internă.

Explicația cea mai plauzibilă rezidă în problemele care există în economia rusească. Noi depindem foarte mult de economia Federației Ruse nu doar sub forma exporturilor dar și a remitențelor. Mai mult, oferta de valută pe piața a scăzut foarte mult, în timp ce cererea e in continuă creștere.
Potrivit analistului economist, Gheorghe Costandachi, devalorizarea continuă a leului va duce inevitabil la scumpiri în aproape toate domeniile, întrucât  majoritatea produselor pe piață sunt importate.

Produsele de panificație au crescut cu cel puțin 10%. Se preconizează  ca toate produsele agroalimentare vor crește cu cel puțin 15%.  Medicamentele în farmacii s-au scumpit în ciuda ieftinirii la producătorii străini. Este o situație extrem de gravă.

Și premierul Iurie Leancă se arată îngrijorat de evoluția negativă a leului din ultimele zile. El a declarat că deprecierea bruscă a leului față de dolar și euro ar fi exagerată și că va discuta acest lucru cu membrii Comitetului național de stabilitate financiară.

Mă îngrijorează acest fapt. Am avut și cor mai continua discuțiile cu membrii Comitetului național de stabilitate financiară, dar cel puțin analiza mea și a consilierilor mei arată că această devalorizare nu ar trebui să se producă cu pașii și intensitatea care s-a întâmplat în 2014 și iată că continuă și în 2015.
Doar în ultima săptămână valuta americană s-a apreciat cu 82 de bani, un dolar ajungând să coste joi 16 lei și 48 de bani. În același timp euro s-a scumpit cu 58 de bani,  până la 19 lei și 37 de bani.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Câțiva nori
Umiditate:98 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău