Experți: „Plahotniuc a calculat totul. El nu vrea să vină pentru 3 luni, el vine pentru 3 ani”

  • 21 Decembrie 2015 14:55
Experți: „Plahotniuc a calculat totul. El nu vrea să vină pentru 3 luni, el vine pentru 3 ani”

Plecarea celor 14 deputați din PCRM, dar și anunțul făcut luni, 21 decembrie, dimineață, de omul de afaceri Vlad Plahotniuc care a anunțat că revine în politică, sunt parte a aceluiași scenariu.

Acesta, cel mai probabil, are drept scop desemnarea acestuia în funcția de prim-ministru, consideră  mai mulți analiști politici.

După plecarea celor 14 deputați comuniști și anunțul acestora că sunt gata să contribuie la deblocarea crizei politice și economice din Republica Moldova, practic se formează o majoritate parlamentară care să voteze un premier propus de democrați, susțin experții. Din această majoritate ar urma să facă parte PD, PL, grupul foștilor deputați comuniști și deputații neafiliați din care face parte și grupul Leancă.

Experții susțin că un asemenea scenariu va reconfigura clasa politică și nu exclud noi sciziuni în special în rândurile PLDM și PSRM. Vlad Plahotniuc și-ar dori funcția de premier pentru a-și îmbunătăți imaginea, dar, cel mai probabil, el va prelua această funcția doar dacă vor exista soluții și pentru alegerea șefului statului în primăvară, potrivit expertului Victor Juc.

”Probabil a calculat totul, eu nu cred că el vrea să vină pentru trei luni. Eu cred că el se gândește că vine pentru trei ani. S-a luat în calcul și posibilitatea alegerii președintelui, cel puțin la un nivel de suprafață”, a declarat Victor Juc.

De aceeași părere este și comentatorul politic Nicolae Negru care, însă, susține că până la urmă, ultimul cuvânt îl va avea de spus președintele Nicolae Timofti, care ar putea respinge candidatura lui Vlad Plahotniuc.

”Acum depinde de principialitatea lui Nicolae Timofti. Vom vedea dacă se va ține de declarațiile sale anterioare, că nu va ceda presiunilor, și nu îl va nominaliza pe Plahotniuc la funcția de premier, dacă se va ține de această promisiune”, a constatat Nicolae Negru.

Amintim că la această oră începe o nouă rundă de consultări ale președintelui Timofti cu PD, PLDM, PL și grupul Leancă în vederea identificării unui candidat pentru funcția de premier.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău