Expert-Grup | Republica Moldova se confruntă cu o criză investițională profundă

  • 19 Octombrie 2018 13:22
Expert-Grup | Republica Moldova se confruntă cu o criză investițională profundă

Republica Moldova se confruntă cu o criză investițională profundă, iar creșterea economică din ultimii ani este mai joasă decât necesarul pentru o dezvoltare durabilă, constată raportul de Stare a Țării, prezentat astăzi de Centrul Analitic Independent ”Expert Grup” în cadrul conferinței internaționale MACRO 2018. Autoritățile recunosc că este nevoie de o accelerare a ritmului de creștere a economiei, iar partenerii occidentali ai R.Moldova menționează că fără reforme în domenii cheie, în special în justiție, acest lucru va fi greu de atins.

Republica Moldova a avut parte în ultimii ani de o stabilizare macroeconomică și de o creștere economică destul de stabilă, dar aceasta este destul de lentă și nesustenabilă, potrivit analiștilor de la Expert-Grup. În opinia experților, creșterea economică anuală este de aproximativ 4%, față de 7-8% care ar permite o dezvoltare optimă. De asemenea, ei menționează stagnarea investițiilor private în ultimii doi ani, după o perioadă de regres.

Stagnarea investițiilor relevă neîncrederea oamenilor de afaceri în sustenabilitatea creșterii economice, susține directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupușor.

„Republica Moldova se confruntă cu o criză investițională destul de profundă. În 2015-2016 investițiile private au scăzut, în 2017 și în anul curent – practic stagnează. Pe fundalul acestei creșteri economice pozitive, stagnarea investițiilor relevă neîncrederea oamenilor de afaceri în perspectivele macroeconomice ale țării”, a subliniat expertul. 

Și șefa Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, susține că Republica Moldova are nevoie de un ritm mai sporit de dezvoltare.

Republica Moldova are nevoie nu doar să-și mențină această dezvoltare economică, ci are nevoie să o catalizeze, are nevoie de un accelerator care să contribuie la deblocarea, la creșterea ritmului cu care putem să ne mișcăm în continuare.  Aceasta ne va permite să devenim competitivi atât în regiune, cât și la nivel global”, a afirmat Rodica Verbeniuc. 

Republica Moldova a înregistrat succese în anumite domenii, dar în altele, precum justiția, care sunt extrem de importante pentru atragerea investitorilor, lucrurile stagnează, a constatat șeful Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko.

„Am văzut că reformele în unele sectoare precum cel bancar sau în economie progresează semnificativ. Dar, alte sectoare cheie, care de asemenea au nevoie de progrese, deoarece sunt importante pentru investitori și mediul de afaceri nu progresează atât de mult. În special justiția”, a declarat Ambasadorul UE. 

În calitate de soluții, experții propun revederea fundamentală a modelului de creștere economică a țării, prin extinderea și diversificarea exporturilor, modernizarea infrastructurii și implementarea standardele UE de securitate și calitate.

Raportul mai constată că în cei patru ani de implementare a Acordului de Liber Schimb cu Uniunea Europeană, exporturile pe piața comunitară au crescut cu 32 la sută, acoperind astfel pierderile cauzate de constrângerile de pe piața CSI. În aceeași timp, importurile din Uniunea Europeană au scăzut cu 4%, ceea ce a permis reducerea deficitului comercial.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău