Expert-Grup | Nivelul de executare a recomandărilor Curții de Conturi rămâne scăzut

  • 22 Iunie 2017 18:52
Expert-Grup | Nivelul de executare a recomandărilor Curții de Conturi rămâne scăzut

Nivelul de implementare a recomandărilor venite din partea Curții de Conturi în adresa instituțiilor publice rămâne a fi extrem de scăzut. Printre cauzele care determină acest lucru se numără lipsa unui control parlamentar adecvat, responsabilitatea și implicarea insuficientă a instituțiilor ierarhic superioare, lipsa și calificarea joasă a personalului, dar și autoritatea joasă a Curții de Conturi.

Aceasta este constatarea Centrului Analitic Independent Expert-Grup, prezentată joi, 22 iunie, în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.

În perioada anilor 2015 și 2016, Curtea de Conturi a înaintat instituțiilor vizate 1446 de recomandări al căror termen de executare a expirat la 1 iunie 2017. Calitatea acestora este bună, iar executarea lor ar duce la îmbunătățirea considerabilă a managementului public și a eficienței utilizării banilor publici, notează experții.

Economistul Tatiana Savva spune că doar 36, 4% din totalul recomandărilor sunt executate. Complexitatea subiectelor abordate de către instituția de audit a dus la creșterea numărului de recomandări privind modificare a cadrului legal. Acestea constituie 20% din totalul recomandărilor. Acest tip de recomandări a avut cel mai scăzut nivel de implementare, de doar 35%, iar prelungirea termenului de executare, până la 18 luni, nu a dus la schimbări majore.

În ceea ce privește nivelul de executare a recomandărilor Curții de Conturi pe instituții, Tatiana Savva a constat că autoritățile publice centrale și cele locale înregistrează performanțe similare. Aproape 50% din autorități răspund în termen și oferă răspunsuri de calitate. În același timp, doar 20% din soluțiile oferite de autorități oferă schimbări reale pentru un sector public performant.

Pentru a spori gradul de implementare a recomandărilor, economistul consideră că este nevoie de un mai bun control, în primul rând din partea Parlamentului. Parlamentul, prin intermediul unei comisii, trebuie să analizeze cele mai importante rapoarte ale Curții de Conturi și prezinte rezultatele în plenul Parlamentului pentru aprobarea măsurilor privind implementarea recomandărilor. La fel, susține Tatiana Savva, este important să fie instituită practica prin care Guvernul să prezinte în Parlament un raport anual privind măsurile implementate de instituțiile administrației publice centrale în executarea recomandărilor Curții de Conturi, simultan cu prezentarea unui raport similar din partea Curții de Conturi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Sat
6
Sun
9
Mon
8
Tue
8
Wed
8
Arhivă Radio Chișinău