Expert-Grup | Deși predomină investitorii străini, controlul asupra băncilor este în mâinile unor persoane din R.Moldova

  • 14 Martie 2018 14:23
Expert-Grup | Deși predomină investitorii străini, controlul asupra băncilor este în mâinile unor persoane din R.Moldova

Deși teoretic predomină așa-zișii investitori străini, mare parte din capitalul sectorului bancar s-a aflat mai mereu sub controlul unor persoane autohtone, se arată într-o analiză realizată de Centrul Analitic „Expert-Grup”.

Reprezentanții Centrului au realizat și un videografic - „Sistemul finaciar La Punct. De ce este important să cunoaștem proprietarii băncilor. Potrivit analizei prezentate de experți, deși cota investițiilor străine atinge o valoare de 81% din capitalul social al băncilor, investitorilor instituționali din mediul bancar străin le revine o cotă de piață de doar 25% după valoarea activelor. „Această lipsă de claritate și transparență redusă a acționarilor a fost unul din elementele centrale care au generat degradarea situației financiare la mai multe bănci. Motivul acestei situații nu este unul nou și nici întâmplător, cele mai mari resurse de bani și cele mai importante fluxuri financiare ale țării fiind realizate anume prin băncile comerciale”, susțin experții. 

În același timp, studiul descrie sistemul bancar din R.Moldova ca fiind profitabil, pe alocuri slab supravegheat și sigur din punct de vedere al banilor investiți, fiind mereu ținta grupurilor de interese și a oamenilor cu bani, obiectivul principal fiind de a face și mai mulți bani. Anume acest interes sporit a generat o luptă aprigă pentru acțiunile băncilor, acele hârtii de valoare care determină în final cota de proprietate și pe cea de vot în cadrul unei societăți pe acțiuni. „Lupta s-a derulat pe mai multe fronturi și pe parcursul mai multor ani, indiferent de regimurile și partidele aflate la guvernare. Prin intermediul instituțiilor de stat sau prin tranzacții dubioase în privat, scopul a fost același – controlul asupra băncilor și asupra resurselor financiare prezente în interiorul țării”, aus subliniat autorii analizei.

Astfel, experții au afirmat că apogeul a fost atins către sfârșitul anului 2014 când sectorul bancar național a trecut printr-un moment de criză sistemică, care prin amploarea rezultatelor a atras până și nedumerirea comunității internaționale. „Fraude de proporții, prăbușirea și lichidarea a trei bănci, corupție la nivel înalt și mai ales suma colosală de bani publici necesară pentru stabilizarea situației rămân drept cele mai dure concluzii ale acestui trist episod din istoria țării”, au concluzionat reprezentanții Centrului analitic „Expert-Grup”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
1,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Tue
1
Wed
2
Thu
0
Fri
2
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău