Expert-Grup: Comerțul cu UE și finanțările oferite de partenerii europeni au ajutat R.Moldova să evite o criză economică

  • 15 Februarie 2017 18:47
0%
00:00:00
00:00:00

Comerțul cu Uniunea Europeană și sprijinul financiar oferit de partenerii europeni au ajutat Republica Moldova să evite o criză economică, susțin analiștii Centrului Expert-Grup, într-un studiu în care demontează declarațiile președintelui Igor Dodon privind Acordul de Asociere RM-UE.

El a publicat pe blogul său un articol „Republica Moldova. Doi ani de la semnarea Acordului de Asociere cu UE”, în care scrie că cele mai multe dintre așteptările de la acest document nu s-au adeverit.

Președintele Igor Dodon scrie că după semnarea Acordului de Asociere cu UE și crearea unei zone de liber schimb, PIB-ul Republicii Moldova, exporturile și salariile  nu au crescut așa cum era planificat inițial,  iar prețurile de consum nu s-au redus cu unu la sută așa cum era planificat inițial.

Pe de altă parte, experții spun că nu ar fi corect să atribuim Acordului de Asociere cu UE eșecurile guvernării, dar și șocurile externe din ultimii ani. Ei susțin că  în pofida constrângerilor endogene și exogene fără precedent, economia Republicii Moldova a evitat un colaps. Comerțul cu Uniunea Europeană și suportul oferit de partenerii europeni au servit drept pernă de siguranță, care a amortizat șocurile din economie, punctează Expert-Grup.

Experții menționează că la momentul semnării acordului, nu puteau fi anticipate unele evenimente care au influențat economia țării. Ei se referă la sancțiuni economice impuse reciproc de Federația Rusă și Uniunea Europeană, criza politică internă, criza valutară, criza bancară, inclusiv furtul miliardului, seceta din 2015.  Totodată, asupra economiei Republicii Moldova au influențat negativ războiul din estul Ucrainei și anexarea Crimeii.

În timp ce președintele Igor Dodon consideră că după semnarea Acordului de Asociere, exporturile către piețele europene nu au crescut rapid, experții arată că pe parcursul ultimilor ani se observă un trend general ascendent al exporturilor moldovenești către Uniunea Europeană. De exemplu, în 2016, la doi ani de la semnarea Acordului de Asociere, Republica Moldova a exportat, mărfuri în UE în valoare de un miliard 200 de mii de dolari, comparativ, cu anul 2012, când Republica Moldova a exportat în UE produse în valoare de 900 de milioane de dolari.

Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană la 27 iunie 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău