Expert-Grup: 3 CONDIȚII la selectarea candidaților la șefia BNM

  • 09 Octombrie 2015 12:36
Expert-Grup: 3 CONDIȚII la selectarea candidaților la șefia BNM

Pentru a înțelege ce fel de guvernator avem nevoie la Banca Națională a Moldovei, trebuie să constatăm realitățile și constrângerile economice și financiare din prezent, precum și cele anticipate pentru următorii ani.

În acest sens, avem nevoie de criterii de evaluare în baza a 3 condiții principale: profesionalism în domeniul bancar, independență și profesionalism în domeniul monetar și integritate ireproșabilă. De această părere este directorul executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, transmite IPN.

În comentariul expertului se menționează care ar fi criterii relevante pentru evaluarea profesionalismului în domeniul bancar: candidatul dispune de experiență practică pozitivă în domeniul supravegherii bancare, inclusiv peste hotare, are o înțelegere clară privind deficiențele din sectorul bancar și o viziune privind asanarea sectorului bancar. Candidatul trebuie să dispună de experiență de management al unei bănci, inclusiv peste hotare, cu unele restricții: nu a făcut parte din management la o bancă din țară cel puțin un an de la data depunerii dosarului (pentru a evita un potențial conflict de interese), în perioada angajării candidatului în funcție managerială la o bancă, aceasta nu a înregistrat evoluții negative.

Expertul insistă că persoana care candidează la șefia BNM trebuie să fie independentă din punct de vedere politic, cel puțin un an de la data depunerii dosarului, să nu dețină o funcție de management în executiv sau legislativ, să nu fie membru de partid, să dispună de o viziune argumentată privind independența politicii monetare și valutare, de o viziune clară privind situația și perspectivele macroeconomice din țară etc.

Criterii relevante pentru evaluarea integrității e că acceptă să declare toate veniturile obținute pe parcursul ultimilor 3 ani și a averilor deținute la momentul depunerii dosarului, nu a fost anterior judecat definitiv (cu respectarea prezumției nevinovăției) și nu se află în nici nu conflict de interese (pe criterii politice, economice și de rudenie).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău