Experta în securitate Angela Grămadă: Declarația statelor membre NATO privind retragerea trupelor ruse, inclusiv de pe teritoriul R.Moldova, este una tranșantă și reafirmă că Alianța nu va accepta compromisuri

  • 13 Ianuarie 2022 17:52
Experta în securitate Angela Grămadă: Declarația statelor membre NATO privind retragerea trupelor ruse, inclusiv de pe teritoriul R.Moldova, este una tranșantă și reafirmă că Alianța nu va accepta compromisuri

Declarația făcută de statele membre NATO privind retragerea trupelor ruse, inclusiv de pe teritoriul Republicii Moldova, este una tranșantă și reafirmă că Alianța nu va accepta compromisuri în raport cu Rusia. În același timp, pe lângă declarațiile încurajatoare ale NATO, autoritățile de la Chișinău ar trebui să găsească voință politică pentru a rezolva diferendul transnistrean. Părerea a fost exprimată de experta Angela Grămadă, președinta Asociației Experți pentru Securitate și Afaceri Mondiale de la București, transmite Radio Chișinău.

Declarația este una tranșantă și susține faptul că nu va exista un compromis în ceea ce privește principiile de bază pe care Alianța Nord-Atlantică le-a promovat în relația cu partenerii săi, nu doar cu statele membre, și asta se referă la integritatea teritorială și suveranitatea statelor care aspiră să devină state membre ale ANTO și să-și avanseze parteneriatele asumate. Dar pe alte parte, Federația Rusă spune că aceste discuții se află într-un punct mort(...). Nu cred că lucrurile vor evolua într-o direcție prea bună și prea curând. Cred că aceste negocieri vor continua chiar dacă nu imediat, pentru că este prea complex subiectul și mult prea provocator de riscuri pentru statele din regiune”, a spus Angela Grămadă.

În acest context, experta subliniază că la Chișinău ar trebui să fie existe voință politică pentru a rezolva conflictul transnistrean și pentru a solicita retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova.

Cred că aceste discursuri din partea partenerilor sunt încurajatoare, dar e nevoie să se găsească la Chișinău acea voință politică pentru a soluționa problemele de integritate teritorială și de securitate națională. Doar în momentul în care vom decide ferm pentru noi care este direcția de acțiune și strategia noastră de securitate națională, va exista o soluție optimă pentru Republica Moldova de a-și redobândi integritatea și suveranitatea teritorială”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău