Expertă în sănătate publică: „Cred că până la mijlocul lunii mai vom fi pe panta joasă a îmbolnăvirilor și vom avea un număr redus de infectări. După aceea, doar de noi depinde cât de repede vom intra în celălalt val”

  • 28 Aprilie 2021 13:40
Expertă în sănătate publică: „Cred că până la mijlocul lunii mai vom fi pe panta joasă a îmbolnăvirilor și vom avea un număr redus de infectări. După aceea, doar de noi depinde cât de repede vom intra în celălalt val”

Scăderea relativă a îmbolnăvirilor cu COVID-19 în Republica Moldova se explică prin măsurile restrictive care au fost impuse de autorități la începutul lunii aprilie, dar și prin vaccinarea grupurilor de risc, în special a medicilor. Până la mijlocul lunii mai, va fi un număr mic de infectări, consideră experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc. Specialista atenționează că este foarte important ca măsurile de protecție să fie respectate în perioada sărbătorilor pascale și amintește că, în foarte multe cazuri, virusul se transmite în cadrul reuniunilor de familie. În opinia acesteia, Republica Moldova e departe de a dezvolta imunitatea comunitară la COVID-19.

-Doamnă Tocarciuc, prin ce se explică scăderea infectărilor cu virusul SARS-CoV-2 în Republica Moldova în ultimele zile?

Numărul de îmbolnăviri a scăzut pentru că am avut o perioadă cu restricții un pic mai severe, am purtat inclusiv în exterior masca, la începutul lunii aprilie, inclusiv și în parcuri lumea avea măști. Respectarea mai strictă a măsurilor de protecție a dus la această scădere a numărului de îmbolnăviri. S-a început campania de vaccinare a grupurilor de risc. De exemplu între medici, noi avem un mărul destul de mare – cam 80 la sută vaccinați. Medicii reprezentau cam zece la sută dintre îmbolnăviri, dar ei, pe lângă faptul că se îmbolnăveau, transmiteau virusul, pentru că ei primeau mulți pacienți. Au fost mai mulți factori care au determinat această scădere a numărului de îmbolnăviri. Cred că până la mijlocul lunii mai vom fi pe panta joasă a îmbolnăvirilor și vom avea un număr redus de infectări. După aceea, doar de noi depinde cât de repede vom intra în celălalt val. Dacă vom respecta măsurile de protecție, vom purta masca, ne vom spăla pe mâini și nu vom face petreceri mari, și dacă nu vor ajunge aici tulpinile braziliană și indiană ale virusului, atunci vom putea menține un număr mic al îmbolnăvirilor. În caz contrar, vom avea multe infectări.

-Dar ce ar trebui să facă autoritățile pentru a menține acest trend în scădere al infectărilor cu SARS-CoV-2?

Ar fi bine ca autoritățile să rămână vigilente, să nu se relaxeze și să urmărească îndeaproape procesul epidemiologic. Și dacă într-o localitate sau alta va crește numărul infectărilor prea mult, indiferent de dimensiunile acestei localități, autoritățile ar trebui să ia imediat măsuri ca să oprească transmiterea virusului. Cred că autoritățile ar trebui să țină mâna pe puls, astfel am putea evita o creștere mare a îmbolnăvirilor, pentru a ține numărul infectărilor la un nivel plafonat, controlabil.

-După numărul de îmbolnăviri pe care l-am avut, un număr destul de mare de cazuri, și odată cu începerea procesului de imunizare, am dezvoltat imunitate comunitară sau este prematur să vorbim despre acest lucru?

Nu cred că am reușit să dezvoltăm imunitate comunitară. Dacă ne uităm la numărul oficial de îmbolnăviri, avem aproximativ 250 de mii de cazuri, chiar dacă să admitem că numărul de cazuri a fost de patru ori mai mare, să admitem teoretic, atunci ar fi cam un milion de oameni. Un milion din trei e cam o treime din populație. Pentru imunitatea de grup noi avem nevoie ca 70 la sută din oameni să fie protejați de boală. Chiar dacă admitem că toți cei care s-au îmbolnăvit au rămas cu anticorpi și cu protecție, în realitate nu este așa. În realitate nu toți oamenii care se îmbolnăvesc prin forme ușoare nu fac anticorpi, ei rămân fără protecție și se vor îmbolnăvi din nou, respectiv procentul de oameni protejați e cam de 15-20 %. Dacă noi mai vaccinăm 10 la sută acum din populație, noi o să avem cam 25-30 la sută dintre cetățeni care vor avea protecție împotriva virusului, dar nicidecum 70 %. Așadar, noi nu putem afirma că avem imunitate colectivă. Nici pe aproape.

-În contextul sărbătorilor de Paște, când majoritatea dintre noi obișnuim să mergem în vizite, la biserică sau la cimitir, ce ar trebui să știe oamenii înainte ca să se gândească să facă sărbători ca înainte?

Cum zice duhovnicul meu la biserică: trupul este lăcașul sufletului. Corpul nostru uman este lăcașul sufletului. Dacă noi avem grijă de trup purtând mască și spălându-ne pe mâini, avem grijă și de suflet. Le-aș dori oamenilor să nu uite că suntem în pandemie. Să nu admită aglomerări, să nu se adune în grupuri. S-a dovedit că acest virus se transmite cel mai ușor la petreceri în familie. S-a demonstrat că dacă sunt mai mult de 5-6 oameni la masă, stau mai mult de 15 minute și dacă unul este contaminat, tot ceilalți se vor contamina obligatoriu de la acea persoană. Să aibă grijă, să evită aglomerările umane și să poarte mască.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
5,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,09 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău