Expertă, despre Avocata Poporului: „Este o reflecție a acelui vot politic acordat unei persoane care nu a avut suficientă competență de a ocupa această funcției”

  • 01 Decembrie 2021 14:50
Expertă, despre Avocata Poporului: „Este o reflecție a acelui vot politic acordat unei persoane care nu a avut suficientă competență de a ocupa această funcției”

Instituția Avocatului Poporului s-a pomenit într-o gravă criză de imagine, după ce presa a dezvăluit recent că noua șefă a Oficiului, Natalia Moloșag, l-a angajat neoficial pe un fost client de-al său în calitate de șofer și pază de corp. După ce mai multe organizații non-guvernamentale au solicitat explicații pe marginea cazului, astăzi Avocata Poporului, Natalia Moloșag, a venit cu unele argumentări, care, însă au ridicat mai multe întrebări, decât au oferit răspunsuri. Reprezentanții societății civile consideră că ea ar fi trebuit să-și dea demisia sau să fie demisă.

Natalia Moloșag a argumentat, într-o conferință de presă, că Dumitru Godorog, persoana despre care este vorba, a fost condamnată anterior sub acuzația de proxenetism, dar și-a ispășit pedeapsa. Avocata Poporului a confirmat că l-a angajat în calitate de șofer și agent de pază, în baza unui contract de prestări servicii, fără plată. Potrivit Nataliei Moloșag, în acest fel, i-ar fi oferit acestuia șansa la reabilitare și integrare în societate, după ieșirea din închisoare, subliniind că el s-ar fi manifestat ca o persoană de încredere.

Totodată, Natalia Moloșag a declarat că ar fi avut nevoie de serviciile lui, deoarece ar fi fost supusă presiunilor din partea unor angajați din cadrul Oficiului Avocatului Poporului, după ce a inițiat controale privind managementul și administrarea instituției, care ar fi scos la iveală mai multe nereguli.

Avocata Poporului a mai declarat că s-ar dori reducerea ei la tăcere și a  anunțat că este gata să-și dea demisia, după încheierea controlului.

”Imediat după finalizarea controlului și informarea organelor de drept despre rezultatele acestui control, pentru a nu afecta imaginea și credibilitatea instituției, voi precăuta posibilitatea prezentării demisiei din funcție (…). Din data de 23 septembrie, când am intrat în funcție, eu nici pe departe nu înțelegeam care este situația, care este echipa. În spațiul public și în cadrul Oficiului Avocatului Poporului, în care eu urma să mă prezint, au fost semnale că nu vor să mă vadă.  I-am cerut ajutor acestui om, să mă ajute și să mă sprijine, încheind un contract de prestare servicii cu titlul gratuit, ca personal auxiliar, deci, ca șofer, care îmi asigura securitatea inclusiv fizică, pentru că eu am fost amenințată. Aveam nevoie lângă mine de un om de încredere”, a spus Natalia Moloșag.

Pe de altă parte, avocata din cadrul Asociației Promo-LEX, Nicoleta Hriplivîi Caminschi, este de părere că Avocata Poporului a comis un abuz și ar fi trebuit să-și dea demisia sau, în caz contrar, să fie demisă de Parlament. Ea subliniază că prejudiciul de imagine adus de către Natalia Moloșag instituției pe care o conduce este grav și că această situație este o consecință a votului politic pe care l-a primit.

„Instituția Avocatului Poporului este o instituție în care, într-adevăr, în ultimii ani, cetățenii au început să capete încredere. Ceea ce se întâmpla în ultima perioadă de când dumneaei este în funcție, pe lângă faptul că nu este competentă, adică nu reacționa, practic, la nicio încălcare gravă a drepturilor omului care se întâmpla în societate, o ignoranță totală din partea dumneaei, plus acest caz – a depășit orice limită. Ceea ce face dumneaei este să distrugă. O persoană distruge o instituție întreagă. Ceea ce s-a întâmplat acum este o reflecție a acelui vot politic acordat unei persoane care nu a avut suficientă competență de a ocupa această funcției”, a subliniat Nicoleta Hriplivîi Caminschi.

Organizațiile membre ale Platformei Naționale din Moldova a Forumului Societății Civile al Parteneriatului Estic și-au exprimat, marți, îngrijorarea față de această situație, despre care a relatat presa, solicitând explicații publice din partea Avocatei Poporului.

Natalia Moloșag a fost votată de Parlament în funcția de Avocat al Poporului la 23 septembrie, 2021, pentru un mandat de 7 ani. Opoziția a denunțat un posibil conflict de interese, întrucât Natalia Moloșag, a reprezentat-o în instanță, în calitate de avocată, pe Maia Sandu, pe când era candidata Partidului Acțiune și Solidaritate la prezidențiale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
29,24
Nori împrăștiați
Umiditate:54 %
Vint:3,6 m/s
Sat
25
Sun
27
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău