EXPERT | Washington-ul și-ar putea revizui relația cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc

  • 13 Octombrie 2018 09:14
EXPERT | Washington-ul și-ar putea revizui relația cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc

Washingtonul și-ar putea schimba în curând atitudinea în raport cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, consideră analistul politic de la Jamestown Foundation, Vladimir Socor.

În cadrul dezbaterii "Republica Moldova azi - integrare europeană între speranțe și dezamăgiri", organizată vineri, București, el a menționat că "pentru regimul de guvernare al Moldovei, relațiile cu parteneri externi au fost întotdeauna o modalitate de a-și legitima propria putere, în absența oricărui sprijin din partea cetățenilor", transmite INFOTAG.

"Prin promovarea unei politici antieuropene, în special prin admiterea invalidării alegerilor de la Chișinău, Plahotniuc a pierdut încrederea Bruxelles-ului și încearcă să compenseze acest lucru prin căutarea sprijinului din partea Washingtonului. Este de menționat că relațiile SUA cu Plahotniuc sub administrația lui Obama erau construite pe trei poziții. În primul rând, în ciuda metodelor autoritare de guvernare, Plahotniuc este garantul stabilității relative în Moldova. În al doilea rând, Plahotniuc este împotriva Rusiei. Și, în al treilea rând, Plahotniuc, folosind politica "pașilor mici", îi va da Transnistriei un statut special", a spus expertul.

El a remarcat că "Moldova nu a fost niciodată o prioritate în politica externă americană, iar schimbarea administrației de la Washington, relațiile cu Moldova, formate pe timpul lui Barack Obama, au rămas actuale și în timpul președintelui Trump".

"Însă totul se poate schimba în curând, când noul ambasador al SUA în Moldova va prelua mandatul. Cel puțin pentru că prevederile utilizate anterior și-au pierdut relevanța. Stabilitatea în Moldova nu poate fi garantată de cel mai nepopular politician, este pur și simplu absurd să sperăm la aceasta. Plahotniuc deja nu este împotriva Rusiei, ci încearcă să normalizeze relațiile cu ea", constată expertul.

Socor a subliniat că "o dovadă a acestui lucru este cooperarea Partidului Democrat și a Partidului Socialiștilor: Plahotniuc a distrus nu numai un partid, dar, în același timp, nu a împiedicat PSRM să obțină putere și chiar l-a ajutat pe Igor Dodon să devină președinte în 2016".

"Scopul major al tandemului PDM-PSRM este să-i asigure lui Vlad Plahotniuc acces direct către Moscova", consideră Vladimir Socor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:95 %
Vint:3,6 m/s
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău