Expert ucrainean: Transnistria este astăzi un proiect de afaceri

  • 18 Decembrie 2019 10:57
Expert ucrainean: Transnistria este astăzi un proiect de afaceri

Transnistria este astăzi un proiect de afaceri care permite tuturor participanților să câștige bani, a scris pe Facebook expertul Institutul Național de Studii Strategice, Artiom Filipenko, potrivit publicației „Libertatea cuvântului”

Expertul a amintit că Transnistria nu are frontieră comună cu Rusia și acesta este „un factor-cheie care afectează toate aspectele vieții regiunii”, notează sursa citată.

„Transnistria realizează întregul „export” fie prin Ucraina, fie prin Moldova. Zeci de întreprinderi transnistrene sunt înregistrate în Moldova, dar nu plătesc impozite în bugetul Republicii Moldova. Iată așa e consolidarea măsurilor de încredere”, remarcă Filipenko.

„Transnistria este parte a procesului de negocieri. De fapt, aceasta își dorește Moscova – să așeze Ucraina la masa de negocieri cu RPD-RPL, iar ea să devină mediatorul și garantul negocierilor. În același timp, acordul de încetare a focului a fost semnat de președinții Moldovei și Rusiei, Mircea Snegur și Boris Elțin. 

Aceasta parcă ar da de înțeles cine și cu cine era în conflict. Se spune că în cei peste 27 de ani de reglementare, Chișinăul și Tiraspolul au semnat aproximativ 300 de documente. Procesul de reglementare se află la un punct mort. În Transnistria, în tot acest timp s-a aflat contingentul militar rus, în pofida angajamentelor asumate de Kremlin în 1999 de a le retrage din regiune”, a menționat expertul.

Politologul a subliniat că, în acești ani, Moldova tranzacționează cu Transnistria.

„Mai mult, principalul articol al „exportului” transnistrean constituie energia electrică produsă de CERS Moldovenească. Aceasta funcționează pe gaz, pentru care Transnistria nu plătește, de aceea, cu cât Moldova consumă mai multă energie electrică, cu atât Tiraspolul preia gazul. 

Și cu atât mai mare este datoria pe care „Gazprom” o impune Chișinăului (în prezent, deja $6 mlrd.). Periodic apar promisiuni de a cumpăra energie ucraineană, dar se spune că există probleme tehnice. De fapt, Moldova în acest fel hrănește și Transnistria, deoarece suspendarea activității Centralei de la Cuciurgan poate avea consecințe dezastruoase pentru regiune”, a scris expertul, care consideră că „sugrumarea Transnistriei cu eforturi comune este posibilă, numai că nimeni nu are nevoie de acest lucru”.

De asemenea, el consideră că, în 27 de ani de Moldova a învățat să trăiască fără Transnistria.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
2,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:1,54 m/s
Tue
4
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
6
Arhivă Radio Chișinău