Expert | România ne asigură cel mai mare ritm de creștere a exporturilor, iar livrările în Rusia vor scădea până sub 10 %

  • 22 Ianuarie 2019 13:54
Expert | România ne asigură cel mai mare ritm de creștere a exporturilor, iar livrările în Rusia vor scădea până sub 10 %

În ultimii patru ani, România rămâne a fi cel mai mare partener comercial al Republicii Moldova, arată datele statistice.

Cele mai multe produse moldovenești sunt exportate în Uniunea Europeană, în timp ce volumul livrărilor de mărfuri spre CSI continuă să scadă. 

Exporturile de mărfuri din Republica Moldova s-au cifrat la aproape 2,5 miliarde de dolari în primele 11 luni ale anului trecut. Cele mai multe exporturi s-au îndreptat spre piețele Uniunii Europene: România, Germania și Italia, apreciază expertul economic Veaceslav Ioniță.

Crește industria automobilistică, a cablajelor, deși anterior această ramură practic nu exista, în anul 2018 vom avea cel puțin 400 de milioane de dolari. Crește și producția de grâu, porumb, care s-a dublat în ultimii doi ani de zile. În 2018, exportul în Federația Rusă va scădea până sub 10 %. La noi oricum, în ultimii ani de zile se vede o tendință de creștere accelerată a exporturilor spre Uniunea Europeană. România ne asigură cel mai mare ritm de creștere a exporturilor”, a afirmat Veaceslav Ioniță.

Expertul consideră că R. Moldova ar trebui în continuare să-și diversifice piața de desfacere, menționând că în prezent Chișinăul are mai multe piețe, unde să-și livreze mărfurile. Veaceslav Ioniță prognozează o creștere o maximum 15 % pentru anul 2019.

Noi nu trebuie să uităm nici piețele tradiționale și să căutăm piețe noi. Deocamdată UE este dominantă, fiind condusă de România. Reușim să ne menținem și pe piețele tradiționale din Rusia și Belarus”, a menționat reprezentantul IDIS „Viitorul”. 

Statisticile arată că anul trecut circa 70 la sută din totalul exporturilor moldovenești au ajuns pe piețele Uniunii Europene, cu 20% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, livrările de mărfuri în CSI sunt în scădere, având o cotă de 15%. Jumătate din importuri provin din statele UE, iar un sfert provin din statele CSI.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău