Expert român | Nu se va întâmpla nimic catastrofal dacă Dodon câștigă prezidențialele

  • 04 Noiembrie 2016 13:21
Expert român | Nu se va întâmpla nimic catastrofal dacă Dodon câștigă prezidențialele

Analistul politic Sorin Ioniță, directorul Expert-Forum România, e de părere că nu se va întâmpla nimic catastrofal în Republica Moldova dacă alegerile prezidențiale vor fi câștigate de Igor Dodon, candidatul socialiștilor.

Analistul, care a fost acreditat în calitate de observator internațional, a spus că, teoretic, Moldova va rămâne pe calea europeană, cu Acord de Asociere, adică președintele Dodon nu va rupe hârtia a doua zi, dar va fi o lipsă de entuziasm pe care partenerii externi vor ști să o citească imediat. Un interviu cu expertul român a fost publicat în buletinul „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă” elaborat de Asociația pentru Politică Externă (APE), transmite IPN.

„Invers, va fi greu și dacă iese președinte Maia Sandu (candidata PAS), pentru că nu are puteri executive. Probabil că segmentul ei de electorat hiper-entuziast așteaptă minuni din ziua a treia și puterile președintelui sunt totuși cele care sunt. Dar poate că lumea va avea răbdare și va înțelege, și vor fi niște schimbări, începând cu numirea procurorului. Adică măcar se va deschide o discuție despre cum se selectează un asemenea om”, a opinat analistul român.

Potrivit lui Sorin Ioniță, prezența la urne destul de scăzută peste tot reprezintă un vot de blam cam pentru toată lumea – pentru clasa politică în general, iar în special pentru cei care au fost mulți ani la putere. „Perdantul, până una alta, nu este Igor Dodon, ci Guvernul, care e clar că mizase, prin retragerea președintelui Partidului Democrat Marian Lupu, pe un câștig sigur, eventual chiar din turul unu, al lui Igor Dodon. Și iată că bătălia nu e tranșată”, a remarcat analistul.

Directorul Expert-Forum România consideră că în turul doi fiecare candidat va duce bătălia cu propriul electorat, să-i aducă de-acasă. „Rămâne marea bătălie pe cei care nu au votat, pe indeciși, pe diasporă, pe tineri, care au participat mai puțin la vot poate că și pentru că mulți sunt plecați. Deci, aici sunt rezervele de pe dreapta”, a remarcat analistul.

Publicația „Sinteze și Dezbateri de Politică Externă” este consacrată subiectelor de politică externă și integrare europeană a Republicii Moldova și este elaborată de Asociația pentru Politică Externă în comun cu Friedrich-Ebert-Stiftung (FES).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
12
Tue
14
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău