EXPERT: R.Moldova trebuie să se asigure în continuare, la cel mai înalt nivel, că politica externă este bazată nu pe emoții, nici pe supărări sau frustrări
-
25 Mai 2020 12:40
La câteva zile de la declarațiile denigratoare ale premierului Ion Chicu la adresa României, criticile aduse șefului Guvernului de la Chișinău continuă și nu doar printre oponenții politici ai actualei guvernări. Chiar și oamenii de cultură condamnă aceste ieșiri ale premierului, care ar putea afecta relațiile dintre Republica Moldova și România.
Politicienii din opoziție consideră că declarații denigratoare ale lui Ion Chicu aduse României reprezintă o lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Rep. Moldova. Comportamentul premierului este calificat drept unul tupeist. Unele partide unioniste i-au cerut și demisia șefului de la Guvern. Cei de la Partidul Democrat, care susțin guvernul condus de Ion Chicu spun că se disociază de aceste declarații ale premierului și vor cere convocarea de urgență a Consiliului Coaliției la acest subiect.
Și reacțiile de la autoritățile de la București au fost dure, poate cele mai dure din ultimul deceniu. Diplomația română a spus că aceste declarații sunt inadecvate și inacceptabile, mai ales în contextul ajutorului dezinteresat oferit de România.
Între timp, cel care a sărit în apărarea lui Ion Chicu a fost președintele Igor Dodon. El a amintit despre relațiile bune cu vestul și cu estul și a spus că unii deputații din Parlamentul European denigrează Republica Moldova.
O bună parte a societății civile a cerut chiar ca premierului Ion Chicu să i se retragă cetățenia română. O reacție dură vine și din lumea culturii. Maestrul Eugen Doga a spus că-i este rușine de acest mesaj și că s-a simțit umilit. În mesajul publicat pe o rețea de socializare, Eugen Doga i s-a adresat premierului sugerându-i să procedeze la fel cum ar face un artist când e fluierat de public: „Nu știți ce face un artist dacă e fluierat din sală? Pleacă, cu rușine”.
Diplomatic, situația ar putea fi ameliorată dacă premierul Ion Chicu ar prezenta scuze publice României. Or prin acest mesaj, prim-ministrul, a influențat negativ și relațiile cu Bucureștiul, dar și Bruxellesul, subliniază fostul vice-ministru de Externe, Iulian Groza.
„Astfel de declarații iresponsabile din partea unui oficial înalt, cum este prim-ministrul, au generat deja un scandal diplomatic(…) Cred că în primul rând, ceea ce poate face premierul este să-și ceară scuze publice pentru aceste declarații inoportune, provocatoare până la urmă. Ce poate R. Moldova în continuare este să se asigure, la cel mai înalt nivel, că politica noastră externă este bazată nu pe emoții, nu pe supărări sau frustrări, dar pe un calcul foarte clar cu privire la valorile pe care noi ne-am angajat să le împărtășim în relația cu UE, dincolo de relația de bun simț pe care trebuie să o demonstrăm cu partenerii noștri strategici, cum este România(…) Apostrofarea unui oficial european nu are cum să ajute la formalizarea poziției UE cu privire la deciziile actuale privind asistența macro-financiară pentru Republica Moldova.”
La sfârșitul săptămânii trecute, premierul Ion Chicu a atacat dur România, în contextul unor declarații ale europarlamentarului român Siegfried Mureșan despre gestionarea defectuoasă a crizei COVID-19 și eșuarea implementării reformelor.