EXPERT | R.Moldova, în mod constant, a fost în top zece țări cu cel mai mare număr de cereri pe cap de locuitor la CEDO

  • 12 Septembrie 2018 21:42
EXPERT | R.Moldova, în mod constant, a fost în top zece țări cu cel mai mare număr de cereri pe cap de locuitor la CEDO

În 21 de ani de când Republica Moldova este parte a Convenției Europene pentru Drepturile Omului,  13 400 de persoane s-au plâns că le-au fost încălcate drepturile și libertățile de către stat.  Până acum, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 381 de hotărâri împotriva Guvernului de la Chișinău.

La 12 septembrie 1997, Republica Moldova a devenit parte a Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Statul s-a angajat să respecte drepturile garantate de această convenție şi a recunoscut jurisdicţia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). În cei 21 de ani, Republica Moldova a fost condamnată la Curte de 381 de ori. În topul celor mai frecvente violări constatate de CEDO în cauzele moldoveneşti sunt neexecutarea hotărârilor judecătoreşti, maltratarea, anchetarea inadecvată a maltratărilor şi deceselor, precum și detenţia în condiţii proaste.  

„Numărul mare de cereri depuse la Curtea Europeană a Drepturilor Omului poate vorbi atât despre neîncrederea  în sistemul de justiție, cât și despre eventuale probleme sistemice în sistemul de drept. R. Moldova în mod constant a fost în top zece țări cu cel mai mare număr de cereri pe cap de locuitor, în anul 2017 fiind pe locul șapte  din cele 47 de țări membre ale Consiliului Europei. Pierderile de imagine și pierderile pe care le au cetățenii R. Moldova din urma acestor încălcări sunt mult mai mari decât cele oferite de CEDO”, a declarat directorul Centrului pentru Resurse Juridice, Vladislav Gribincea. 

În baza hotărârilor şi deciziilor CEDO pronunţate până la 31 decembrie 2017, Republica Moldova a fost obligată să achite compensații de peste 16,3 milioane de euro.

Prima hotărâre a Curții de la Strasbourg în privința Republicii Moldova a fost pronunțată în 2001, cu referire la Mitropolia Basarabiei, pe care autoritățile comuniste de atunci refuzau să o înregistreze. O altă decizie importantă a CEDO a fost cea în cazul Ilașcu, în care Federația Rusă a fost recunoscută ca fiind responsabilă de încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană. De atunci au fost pronunțate mai multe hotărâri referitoare la cetățeni din stânga Nistrului, inclusiv cu privire la școlile românești din regiunea separatistă, în care Rusia a fost somată să se conformeze și să achite compensanții. Aceste hotărâri nu au fost însă respectate de Guvernul de la Moscova.

Autor: Cristina Popușoi

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chişinău
-1 °C
Ceață
Umiditate:86 %
Vint:3,6 m/s
Sâm
-4 °C
Dum
-1 °C
Lun
-3 °C
Mar
-5 °C
Mie
1 °C

Curs oficial BNM 19 Ianuarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.5605 -0.0000
USD 17.1569 -0.0000
RON 4.1712 -0.0000
UAH 0.6121 -0.0000
RUB 0.2580 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău