Expert | Programul „Prima Casă” comportă și riscuri de concurență neloială

  • 09 Noiembrie 2017 14:03
0%
00:00:00
00:00:00

Programul „Prima Casă”, care are drept scop facilitarea procurării de locuințe pentru tineri, comportă și riscuri de concurență neloială. 

Potrivit unor experți, programul aprobat de curând de Guvern, este unul necesar pentru cei care vor să-și cumpere propria locuință, însă există și pericolul unor escrocherii. Totodată, dobânda pe care ar trebui să o plătească lunar tinerii ar trebui să fie mai mică. 

Programul „Prima casă” oferă posibilitatea acordării unor credite de cel mult 900 de mii de lei pentru o perioadă de până la 25 de ani pentru procurarea locuințelor, pentru cetățenii Republicii Moldova care nu au atins vârsta de  45 de ani. Statul va garanta jumătate din suma gajului. Experții subliniază că legea este una necesară, doar că ar fi mai favorabilă băncilor decât tinerilor. Și asta pentru că tinerii sunt obligați să ia credite doar de la bănci pentru a cumpăra o casă, spune expertul Veaceslav Ioniță.

„Guvernul dă garanție de un miliard de lei pentru persoanele care iau credit de la bancă. Altfel spus, Guvernul îi obligă pe cetățeni care vor să participe la acest program să ia credit de la bancă și doar în acest caz le oferă garanții. Astfel, în loc să stimuleze familiile tinere să ia un credit, prin această normă, Guvernul încurajează concurența neloială și favorizează băncile în detrimentul companiilor nebancare. Legea aceasta care ar trebui să încurajeze familiile tinere, are miros de lobby pentru bănci”, a declarat Veaceslav Ioniță.

Totodată Președintele Federației Patronatului din Construcții, Pavel Caba afirmă că programul „Prima Casă”, aprobat de Guvern ar putea duce la dezvoltarea sectorului de construcție.

„Companiile de construcții își vor putea întreține personalul pentru a plăti salariul și evident va câștiga statul pentru că de la salariul plătit, de la procurarea materialelor vor fi făcute defalcări la bugetul de stat. Orice activitate de construcție este benefică pentru economia statului. Un constructor dă de lucru la 9 cetățeni care lucrează în alte ramuri ale economiei naționale. Aici se antrenează mai mulți muncitori, antreprenori, furnizori, producători de materiale de construcție”, a declarat Pavel Caba.

Guvernul a aprobat săptămâna aceasta Programul „Prima casă”, la care pot participa cetățenii Republicii Moldova care nu au împlinit 45 de ani și nu dețin locuințe. Persoanele care dețin în proprietate locuințe sau au în derulare credite ipotecare nu vor fi admise în acest program.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,12 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău