EXPERT: Procesele electorale, independența justiției și cadrul juridic au involuat în pofida investițiilor (Ora de vârf)

  • 04 Aprilie 2017 17:10
EXPERT: Procesele electorale, independența justiției și cadrul juridic au involuat în pofida investițiilor (Ora de vârf)

Ultimul raport al organizației internaționale Freedom House, despre evoluția „Națiunilor în tranziție”, arată că Republica Moldova a coborât pe locul 19 în topul celor 29 de țări analizate, fiind considerată un stat „cu regim hybrid”.

Acest lucru înseamnă că procesele electorale, independența justiției și cadrul juridic au involuat în ultimii zece ani în pofida investițiilor de zeci de milioane de euro în sistemul nostru judecătoresc, a remarcat comentatorul politic Vlad Țurcanu în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău.

În opinia lui Vlad Țuranu această involuție se explică prin faptul că reformele au fost mimate, iar puterea politică i-a protejat din răsputeri pe judecătorii compromiși, așa încât așteptata asanare a sistemului nu s-a mai produs.

„Dacă ne uităm pe tabelul întocmit de Freedom House și care vizează evoluția noastră democratică în ultimii 10 ani, constatăm că situația a rămas aproape neschimbată, față de anul 2008, când aveam o guvernare comunistă. Deși avea sentimentul la răstimpuri că începem să evoluăm, că ne punem la punct din anumite puncte de vedere. Refprmele au fost mimate asta este singura explicație. Dar mai rău decât atât este modul în care suntem priviți la nivel politic de către partenerii internaționali cu care încercăm să cooperăm.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
14,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:6,69 m/s
Sun
15
Mon
16
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău