EXPERT | Pentru oferirea creditelor ieftine și a finanţa economia, băncile din R.Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate

  • 23 Mai 19:39
EXPERT | Pentru oferirea creditelor ieftine și a finanţa economia, băncile din R.Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate

În lipsa surselor externe de finanţare, creditarea economiei se face, în principal, din depozitele populaţiei, susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Victor Ursu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că "la sfârşitul lunii martie, soldul portofoliului de credite brut a constituit 44% din totalul activelor sau 36,5 mlrd. lei, iar volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru s-a majorat cu 32,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

"Majorarea acordării împrumuturilor revine în special persoanelor fizice - 70%. Cele mai mari creşteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate pentru procurarea sau construcţia imobilului şi creditele de consum, ca urmare a micşorării pe parcursul perioadei analizate a ratei dobânzii. Spre finele anului 2018 rata anuală a consumului gospodăriilor populaţiei a înregistrat o accelerare semnificativă. În acest fel, ritmul anual de creştere a consumului final a înregistrat un nivel de 5,5%. Dinamica respectivă a consumului populaţiei a fost generată de creşterea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor şi de majorarea cheltuielilor pentru procurarea serviciilor", a menţionat Ursu.

Potrivit lui, se atestă o tendinţă de micşorare a soldului depozitelor bancare (1,7%), iar cel mai mare impact asupra micşorării acestuia a avut-o descreşterea depozitelor persoanelor juridice (-1,6 mlrd. lei).

"Pentru oferirea creditelor ieftine, băncile din Republica Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate pentru a putea finanţa economia. Odată cu venirea investitorilor străini în cele mai mari bănci din RM, economiştii se aşteaptă la linii de creditare pe termen lung şi la rate mai mici. Şi acest lucru deja a şi început. BERD a acordat luna trecută câte un credit de 5 mil. de euro pentru Victoriabank şi Agroindbank. Împrumutul este acordat pentru finanţarea comerţului Republicii Moldova. Însă, în prezent, creditarea băncilor se face în mare parte din banii atraşi de la populaţie", a remarcat expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
18,94 °C
cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,5 m/s
Tue
23 °C
Wed
23 °C
Thu
23 °C
Fri
25 °C
Sat
24 °C

Curs oficial BNM 18 Iunie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.4127 -0.0672
USD 18.1955 0.0130
RON 4.3173 -0.0197
UAH 0.6882 0.0005
RUB 0.2829 0.0003
Arhivă Radio Chișinău