EXPERT | Pentru oferirea creditelor ieftine și a finanţa economia, băncile din R.Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate

  • 23 Mai 19:39
EXPERT | Pentru oferirea creditelor ieftine și a finanţa economia, băncile din R.Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate

În lipsa surselor externe de finanţare, creditarea economiei se face, în principal, din depozitele populaţiei, susţine expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) Viitorul, Victor Ursu.

Potrivit agenţiei INFOTAG, el a menţionat într-un studiu că "la sfârşitul lunii martie, soldul portofoliului de credite brut a constituit 44% din totalul activelor sau 36,5 mlrd. lei, iar volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru s-a majorat cu 32,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

"Majorarea acordării împrumuturilor revine în special persoanelor fizice - 70%. Cele mai mari creşteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate pentru procurarea sau construcţia imobilului şi creditele de consum, ca urmare a micşorării pe parcursul perioadei analizate a ratei dobânzii. Spre finele anului 2018 rata anuală a consumului gospodăriilor populaţiei a înregistrat o accelerare semnificativă. În acest fel, ritmul anual de creştere a consumului final a înregistrat un nivel de 5,5%. Dinamica respectivă a consumului populaţiei a fost generată de creşterea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor şi de majorarea cheltuielilor pentru procurarea serviciilor", a menţionat Ursu.

Potrivit lui, se atestă o tendinţă de micşorare a soldului depozitelor bancare (1,7%), iar cel mai mare impact asupra micşorării acestuia a avut-o descreşterea depozitelor persoanelor juridice (-1,6 mlrd. lei).

"Pentru oferirea creditelor ieftine, băncile din Republica Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate pentru a putea finanţa economia. Odată cu venirea investitorilor străini în cele mai mari bănci din RM, economiştii se aşteaptă la linii de creditare pe termen lung şi la rate mai mici. Şi acest lucru deja a şi început. BERD a acordat luna trecută câte un credit de 5 mil. de euro pentru Victoriabank şi Agroindbank. Împrumutul este acordat pentru finanţarea comerţului Republicii Moldova. Însă, în prezent, creditarea băncilor se face în mare parte din banii atraşi de la populaţie", a remarcat expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
14,55 °C
cer senin
Umiditate:62 %
Vint:5,1 m/s
Wed
12 °C
Thu
11 °C
Fri
11 °C
Sat
9 °C
Sun
11 °C

Curs oficial BNM 17 Septembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6016 -0.0979
USD 17.7526 -0.0075
RON 4.1404 -0.0196
UAH 0.7171 0.0011
RUB 0.2769 0.0005
Arhivă Radio Chișinău