EXPERT | Pentru oferirea creditelor ieftine și a finanța economia, băncile din R.Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate

  • 23 Mai 2019 19:39
EXPERT | Pentru oferirea creditelor ieftine și a finanța economia, băncile din R.Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate

În lipsa surselor externe de finanțare, creditarea economiei se face, în principal, din depozitele populației, susține expertul Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) Viitorul, Victor Ursu.

Potrivit agenției INFOTAG, el a menționat într-un studiu că "la sfârșitul lunii martie, soldul portofoliului de credite brut a constituit 44% din totalul activelor sau 36,5 mlrd. lei, iar volumul creditelor noi acordate pe parcursul primului trimestru s-a majorat cu 32,4% față de aceeași perioadă a anului precedent.

"Majorarea acordării împrumuturilor revine în special persoanelor fizice - 70%. Cele mai mari creșteri ale portofoliului de credite au fost consemnate la creditele acordate pentru procurarea sau construcția imobilului și creditele de consum, ca urmare a micșorării pe parcursul perioadei analizate a ratei dobânzii. Spre finele anului 2018 rata anuală a consumului gospodăriilor populației a înregistrat o accelerare semnificativă. În acest fel, ritmul anual de creștere a consumului final a înregistrat un nivel de 5,5%. Dinamica respectivă a consumului populației a fost generată de creșterea cheltuielilor pentru procurarea bunurilor și de majorarea cheltuielilor pentru procurarea serviciilor", a menționat Ursu.

Potrivit lui, se atestă o tendință de micșorare a soldului depozitelor bancare (1,7%), iar cel mai mare impact asupra micșorării acestuia a avut-o descreșterea depozitelor persoanelor juridice (-1,6 mlrd. lei).

"Pentru oferirea creditelor ieftine, băncile din Republica Moldova au nevie de accesarea banilor ieftini din străinătate pentru a putea finanța economia. Odată cu venirea investitorilor străini în cele mai mari bănci din RM, economiștii se așteaptă la linii de creditare pe termen lung și la rate mai mici. Și acest lucru deja a și început. BERD a acordat luna trecută câte un credit de 5 mil. de euro pentru Victoriabank și Agroindbank. Împrumutul este acordat pentru finanțarea comerțului Republicii Moldova. Însă, în prezent, creditarea băncilor se face în mare parte din banii atrași de la populație", a remarcat expertul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău