Expert OMS: Teoria unei scăpări dintr-un laborator chinez a Sars-CoV-2, considerată puțin credibilă (AFP)

  • 04 Februarie 2021 16:48
Expert OMS: Teoria unei scăpări dintr-un laborator chinez a Sars-CoV-2, considerată puțin credibilă (AFP)

Șeful echipei de experți ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care desfășoară o anchetă în orașul Wuhan din China asupra originii pandemiei de Sars-CoV-2 a părut să excludă joi, într-un interviu pentru agenția France Presse, citat de Agerpres, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator, despre care a spus că ar fi un "excelent scenariu" de film.

Peter Ben Embarek se numără printre cei zece cercetători ai Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) ajunși luna trecută în China pentru a ancheta apariția COVID-19.

 

Echipa s-a deplasat miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat, în special de fostul președinte american Donald Trump, că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu.

Până acum este cel mai controversat loc vizitat de delegație.

"Dacă vom începe să urmărim și să vânăm fantome ici-colo, nu vom ajunge nicăieri", a declarat Ben Embarek, prin telefon, de la Beijing.

Totuși, vizita la Institutul de Virusologie a fost "o etapă importantă pentru a înțelege de unde vin aceste povești", a mai afirmat acest specialist în securitate alimentară, aflat în post la Beijing din partea OMS de la începutul anilor 2010.

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune din 2012 de un laborator de înaltă securitate P3 (de la 'patogen de clasa a 3-a') care analizează numeroși viruși, în special coronaviruși.

Instituția deține de asemenea și un P4 (pentru patogeni și mai periculoși). Este un laborator cu o securitate și mai mare, care poate găzdui tulpini precum Ebola și pe care OMS l-a vizitat de asemenea.

Ben Embarek a spus că a avut cu interlocutorii săi chinezi "discuții foarte sincere", utile "pentru a înțelege" poziția lor "asupra unor afirmații văzute și citite în media".

La mijlocul lunii ianuarie, înainte de a părăsi postul de șef al diplomației americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul Institutul de Virusologie din Wuhan.

Totuși, până acum nu a apărut nicio probă care să acrediteze această ipoteză, precizează AFP. 

Toate aceste presupuneri ar constitui "scenarii excelente pentru filme și seriale", a mai spus șeful echipei de experți ai OMS, care a promis totuși că va "urmări știința și faptele" pentru a trage o concluzie definitivă asupra originii pandemiei.

Delegația ar urma să își încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan, potrivit lui Ben Embarek.

"Nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun", a atras el atenția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău