EXPERT: Noua formulă de numire a procurorului general poate aduce în fruntea procuraturii o persoană independentă. O problemă ar fi subiectivismul comisiei

  • 23 Octombrie 2019 18:05
EXPERT: Noua formulă de numire a procurorului general poate aduce în fruntea procuraturii o persoană independentă. O problemă ar fi subiectivismul comisiei

Premierul Maia Sandu consideră că noul concurs pentru funcția de procuror general va fi unul reușit, în condițiile în care Curtea Constituțională ar fi cerut opinia Comisiei de la Veneția despre modificările făcute recent la legea procuraturii. Comisia ar putea să-și facă publică opinia în luna decembrie, totuși, acest lucru nu împiedică desfășurarea concursului. De această părere este și fostul judecător constituțional, Nicolae Osmochescu. O relatare de Radu Osipov.

Noua lege a procuraturii a fost contestată de deputații PDM la Curtea Constituțională. Un răspuns ar putea veni însă, doar după ce Curtea va afla opinia Comisei de la Veneția. Democrații au cerut și suspendarea concursului, deoarece declararea neconstituționalității post-factum nu va fi logică pentru că nu va afecta rezultatul final. Această cerință a fost însă respinsă de Înalta Curte.

Premierul Maia Sandu este sigură că răspunsul Comisiei de la Veneția va fi unul pozitiv.

„Modul în care noi am modificat legea procuraturii nu are cum să trezească îngrijorări la Comisia de la Veneția. Și dincolo de asta, Comisia de la Veneția înțelege foarte bine care este situația în Republica Moldova și de ce fel de reforme are nevoie Republica Moldova și sprijină eforturile noastre.”

Noua formulă de numire a procurorului general poate aduce în fruntea procuraturii o persoană independentă, consideră expertul Nicolae Osmochescu.

„E una acceptabilă la moment. Acesta și este scopul concursului, dar, cum se va desfășura concursul și care va fi gradul de subiectivism al membrilor acestei comisii de concurs, aceasta e o altă problemă. Poate fi organizat concursul în conformitate cu legea nouă.”

La concursul organizat de către Ministerul Justiției, au fost admiși 16 din cei 20 de candidați care și-au depus dosarele. Etapa de preselecție constă din două etape: testarea psihologică și interviul. Ulterior, comisia va desemna una sau mai multe persoane care vor fi evaluate de către Consiliul Superior al Procurorilor, căruia îi revine decizia finală.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
4,4
Ploaie ușoară
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
3
Sat
4
Sun
5
Mon
6
Tue
6
Arhivă Radio Chișinău