Expert: Mesajul Moscovei distorsionează declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană

  • 27 Noiembrie 2020 14:34
Expert: Mesajul Moscovei distorsionează declarația Maiei Sandu privind retragerea trupelor ruse din regiunea transnistreană

Expertul politic, Dionis Cenușa, susține că reacția Moscovei la declarația președintelui ales, Maia Sandu, privind necesitatea retragerii trupelor ruse în contextul soluționării diferendului transnistrean este una distorsionată.

„Mesajul Moscovei distorsionează declarația lui Sandu, care nu s-a referit la misiunea de pacificare, ci la forțele militare ruse per se. Aparent, Moscova preia declarațiile lui Igor Dodon, fără a ține cont de exactitatea celor declarate de Sandu. Asistăm la crearea unei tensiuni inutile, pe de o parte, rezultate dintr-o declarație a lui Sandu, care putea fi mai reușită, intr-un interviu. Și, pe de altă parte, venită din re-interpretarea precipitată și tendențioasă a acestei declaratii de partea rusă și susținătorii acesteia din Moldova”, a declarat expertul. 

Declarațiile președintelui ales, Maia Sandu, cu privire la necesitatea retragerii trupelor ruse din Republica Moldova riscă „să dinamiteze procesul de reglementare a problemei transnistrene”, potrivit reprezentantului oficial al Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, citată de agenția Interfax.

Ea a declarat că prezența grupului operațional de militari ruși în Transnistria „asigură funcționalitatea contingentului  de trupe ruse de pace”, iar mandatul operațiunii de menținere a păcii ar stabili clar că această operațiune va fi întreruptă doar în momentul în care se va găsi o soluție politică pentru criza transnistreană. „Până atunci, însă, mai este mult”, a subliniat Maria Zaharova.

Într-un interviu pentru postul public de televiziune, Moldova 1, Maia Sandu a reiterat că va insista ca trupele ruse din regiunea transnistreană să fie evacuate, subliniind că acest subiect mereu a fost promovat de Chișinău: „Acest grup operativ al forțelor ruse trebuie să se retragă. Nu este o noutate, este poziția Republicii Moldova dintotdeauna și eu o să continui să promovez această poziție”, a punctat Maia Sandu.

 



 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău