Expert media: Silvia Radu percepe Primăria Chișinău ca pe un business privat

  • 27 Noiembrie 2017 18:57
Expert media: Silvia Radu percepe Primăria Chișinău ca pe un business privat

Dispoziția primarului interimar al capitalei, Silvia Radu, prin care funcționarilor municipali le este interzisă comunicarea directă cu jurnaliștii, este o acțiune care nu se înscrie în obligațiile asumate de către autoritățile centrale și cele locale de a face actul decizional mai transparent. De această părere sunt experți media de la Chișinău, care spun că decizia Silviei Radu este total contrară valorilor europene și democratice.

Solicitat de IPN, directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei, crede că dispoziția trebuie revăzută și că Silvia Radu trebuie să aibă altă atitudine față de mass-media și față de transparența activității municipalității.

„Probabil că doamna Silvia Radu percepe Primăria Chișinău ca pe un business privat, iar eu i-aș recomanda să se gândească la Primărie ca la o totalitate de servicii puse în serviciul cetățeanului, iar una dintre funcțiile instituțiilor mass-media este să fie intermediar între autorități și cetățeni”, a declarant Petru Macovei. „Dacă dânsa a văzut principiala problemă existentă în Primăria municipiului Chișinău în faptul că un anumit șef de direcție a făcut o conferință de presă fără permisiunea înaltă a doamnei primar, mi se pare o abordare total necorespunzătoare. Trebuie să existe o subordonare interdepartamentală, dar asta nu trebuie să se facă în dauna interesului public”, a mai spus directorul API.

Directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, consideră că decizia Silviei Radu este total contrară valorilor europene și democratice. „Dânsa conduce o instituție publică în care transparența decizională este o obligație, nu este ceva la discreția personală. Doamna Radu e plătită din banii cetățenilor și trebuie să lucreze pentru ei. Poate dânsa e plătită din alte surse și crede că are girul celor care au propulsat-o în această funcție. Atunci, cazul e de domeniul organelor de drept”, a conchis Cornelia Cozonac.

Potrivit dispoziției semnate de Silvia Radu, toate informațiile legate de administrația municipală vor fi transmise exclusiv prin Direcția relații publice a Primăriei. Despre existența unei asemenea dispoziții a anunțat, după ședința operativă de la Primărie, șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, Oleg Poiată.  „Să nu vă supărați dacă nu o să vă răspund la telefon. Este dispoziția doamnei Radu”, a menționat șeful Direcției.

Silvia Radu a adus precizări în legătură cu depoziția semnată. Ea a menționat că presa va putea comunica cu șefii de direcție prezenți la ședințele de la Primărie, dar șeful Direcției relații publice trebuie să cunoască despre acest lucr. Potrivit ei, dispoziția respectivă a fost emisă după un incident care a avut loc într-o grădiniță din capitală, iar șeful Direcției educație a convocat o conferință de presă „repejor” pentru a se justifica. „Acest lucru nu mi s-a părut corect, pentru că trebuie să existe o regulă internă care să presupună o comunicare cu presa”, a declarat Silvia Radu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău