Expert în domeniul electoral: Un eventual refuz al Guvernului de a identifica și aloca mijloacele financiare necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar însemna un atentat clar asupra democrației

  • 30 Aprilie 2021 11:54
Expert în domeniul electoral: Un eventual refuz al Guvernului de a identifica și aloca mijloacele financiare necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar însemna un atentat clar asupra democrației

Un eventual refuz al Guvernului de a identifica și aloca mijloacele financiare necesare pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate ar însemna un atentat clar asupra democrației, consideră experții în domeniu. Aceștia menționează că Executivul este obligat să aloce bani pentru a nu periclita procesul electoral, în situația în care unele voci din cadrul coaliției PSRM-Șor, au lansat mai multe ipoteze prin care Guvernul ar putea refuza finanțarea alegerilor din lipsă de bani.

Reprezentanții Partidului Socialiștilor au declarat în mai multe rânduri că în buget nu sunt prevăzuți bani pentru desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, iar Guvernul, pentru că este în exercițiu nu va putea decide alocarea lor.

În decretul de dizolvare a Parlamentului, președinta Maia Sandu a indicat însă că Guvernul trebuie să asigure alocarea resurselor financiare pentru scrutinul din 11 iulie.

Declarațiile despre imposibilitatea organizării alegerilor din cauza lipsei resurselor financiare sunt politice, iar Cabinetul de Miniștri este obligat să le identifice, a comentat pentru Radio Chișinău expertul în domeniul electoral, Mihai Mogâldea. Motivul invocat de politicieni nu reprezintă temei pentru anularea sau neorganizarea alegerilor, iar dacă Guvernul va refuza să aloce banii, ar însemna un atentat la democrație, potrivit expertului.

Nu cred că există motive pentru a nu vota alocarea resurselor necesare pentru desfășurarea alegerilor, ceea ce ar fi un atentat clar la democrația electorală în Republica Moldova. Respectiv, nu există temei pentru amânarea alegerilor sau alte chestii propagate în spațiul public de unii decidenți politici, care nu doresc să meargă în alegeri anticipate pentru că nu le convine situația în care se află.

De asemenea, expertul Promo-Lex, Pavel Postică, își exprimă speranța că Guvernul nu va încălca regulile democratice, și nici legislația, care îl obligă să execute decretele emise de șeful statului.

În conformitate cu prevederile legislației, decretele emise de președintele țării sunt obligatorii spre executare de către Guvern. Deci, nu cred că poate fi vorba despre opunere. Guvernul trebuie să aloce mijloacele financiare din fondul de rezervă sau, după caz, să aloce resurse financiare din alte fonduri, pentru a suplini fondul de rezervă.

Amintim că Maia Sandu a dispus miercuri dizolvarea Legislativului și organizarea alegerilor parlamentare anticipate pe 11 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
3,29
Cer fragmentat
Umiditate:82 %
Vint:9,26 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău